Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Najnowsza historia Polski

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-05-21, 21:28:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

Gdy przyjdzie ochota ... i tylko dobrą radą :wink:

admin

Cytat: Blackend w 2009-07-17, 17:32:51
Długi, które zaciągnął towarzysz Gierek...

spłacono w zeszłym roku, o czym informował "Rząd".
Obecne długi - około 200-300?mld US$- (zadłużenie rośnie średnio 0,8-1mld US$ miesięcznie) "wygenerowano" w latach 1990-2009.
Jeszcze zostaje nierozstrzygnięta sprawa roszczeń rzędu 300-400mld US$, ale taki bogaty K-raj może da radę!

PS
dla przypomnienia:
tow. Gomułka zadłużył PRL na około 10mld US$
tow. Gierek na kolejne 30mld US$ - ale coś z tego zbudowano...

viola44

Jak tak czytam ten wątek to czuje się jak u cioci na imieninach. ..w prznosni i dosłownie :D :D :D, pare lat do tyłu gdy spotykały sie nasze  rodziny ,  zawsze było "wielkie żarcie" bo jedni byli za a drudzy przeciw.... :D :D :D to były czasy.... :D :D :D i w zasadzie to chyba nic z tych dyskusji nie wynikło bo tam na górze i tak inni decydowali ....co prawda odkąd nastała demokracja  "szaraczek" ma szanse zadecydować ale z tego co widać to tylko "stołkami" sie wymieniają a tak naprawdę to Europa i jej stosunki z resztą świata mają decydujacy głos.

admin

Cytat: slawek w 2009-07-17, 17:40:13
głupiutka i naiwana niewiasta

"slawek"
no tego się po tobie nie spodziewałem! :shock:
Można napisać wiele, ale takie epitety.  :?
Przecież np: "słodziutka i niedoświadczona niewiasta" - ma dokładnie takie samo znaczenie w tym kontekście, a przykrości nie sprawia...  :D

renia

Cytat: admin w 2009-07-17, 19:08:40
:?
Przecież np: "słodziutka i niedo¶wiadczona niewiasta" - ma dokładnie takie samo znaczenie w tym kontek¶cie, a przykro¶ci nie sprawia  :D
Ty to umiesz piękne słówka prawić, żeby na swoim postawić i nikogo nie obrazić. To jest asertywność.  :lol:

Blackend

Cytat: admin w 2009-07-17, 18:34:59
spłacono w zeszłym roku...

część - jeszcze trochę zostało do 2014.
Pożyczył 30 z czego w krótkim czasie zrobiło się 70 (nie spłacaliśmy odsetek).
Coś zostawił :) No tak można tak powiedzeć coś ;) Ja pamiętam kartki, kolejki i hiperinflację, a na koniec bankructwo systemu z czego ja akurat się cieszę. Nikt o zdrowych zmysłach nie budowałby tak nierentownych inwestycji za własne - no ale własne to jakby się inaczej liczy ;)
I żeby nie było - jestem "przerażony" obecnymi ekipami rządowymi (po 89) Nie są w stanie zrozumieć, że bogactwo powstaje z pracy (najlepiej rozumnej), a nie kredytu!

_flo

to jest wszystko baaaardzo proste, ja wam zaraz tu wszystko wyluszcze i wyklaruje wszelkie zawilosci :mrgreen:
a wiec... wszyscy zainteresowani pomaganiem miast szerzyc utopie powinni zakasac rekawy i sami wspomoc te dzieci, pieski, zolnierzy bez nog, Zydow, Chrzescijan, no jednym slowem wszystkich o ktorych trzeba sie troszczyc. zarowno ja, jak i moj chlopak pracujemy w biznesie dobroczynnosci, kazde z innej strony. jaki to jest interes to sie w glowie nie miesci. tak wiec - da sie, ludzie chca dawac i dadza, tylko nic na sile, trzeba umiec poprosic.

Blackend

Cytat: viola44 w 2009-07-17, 18:50:51
Jak tak czytam ten wątek to czuje się jak u cioci na imieninach.

Viola masz 100% racji, dokładnie tak jest  :D
I u mnie było tak samo i denerwowałem sie jak było "a ja cię pamietam jak taki malutki byłeś", a teraz? Historia się powtarza - gadam tak samo i o tych samych problemach  :lol:

_flo

a tym zadluzeniem IV Rzeczpospolitej to jestem totalnie zaszokowana.
ale z drugiej strony, czy wszystkie panstwa obecnie nie maja przypadkiem tych dlugow z kosmosu?

admin

Uzupełniłbym tak:
...bogactwo Państwa powstaje z pracy wytwórczej (najlepiej rozumnej), a nie kredytu i z handlu wewnętrznego*.

*-  nie mylić z eksportem, który powinien być wspierany mądrze - przez Państwo!!!

renia

Ja po maturze pracowałam parę lat w banku i byłam szczerze zdziwiona tym, że wszystkie przedsiebiorstwa w naszym mieście były zadłużone i jeszcze starały się o nowe kredyty  :shock:. Ja tego nie rozumiałam. :? Myślałam, że jeśli zakład coś produkuje, to ustala takie ceny na swoje towary, żeby zarabiać. Ale kiedyś była "logika". :(

_flo

Cytat: admin w 2009-07-17, 19:27:55
Uzupełniłbym tak:
...bogactwo Państwa powstaje z pracy wytwórczej (najlepiej rozumnej), a nie kredytu i handlu.

wow! to naprawde jest proste  :lol:

Blackend

Dokładnie :)
i jeszcze dodam, że nie mam nic przeciwko kredytom, ale rozsądnie na litość boską - rozsądnie!

admin

Można się domyślać (czytaj: wiedzieć), kto faktycznie rządzi tym krajem (czytaj: rabuje ten kraj), ale wcale się od tego nie robi szczęśliwszym, więc po co wszyscy mają się "umartwiać"?
A roszczeniowe mrzonki typu K"ali" - to tylko trochę rozrywki na Forum, sentymentu za młodością, a nie poważne rozważania.

admin

slawek

Cytat: admin w 2009-07-17, 19:08:40
Cytat: slawek w 2009-07-17, 17:40:13
głupiutka i naiwana niewiasta

"slawek"
no tego się po tobie nie spodziewałem! :shock:
Można napisać wiele, ale takie epitety.  :?
Przecież np: "słodziutka i niedo¶wiadczona niewiasta" - ma dokładnie takie samo znaczenie w tym kontek¶cie, a przykro¶ci nie sprawia...  :D
No bez przesady ;) to że ktoś pisze wcale nie znaczy ze taki jest ;) pisałem o stylu postów !! jak zechcemy mozemy pisać inaczej niz by to wypływało z naszej "duszy" ;)

ali

Cytat: admin w 2009-07-17, 20:04:17
Można się domyślać (czytaj: wiedzieć), kto faktycznie rządzi tym krajem (czytaj: rabuje ten kraj), ale wcale się od tego nie robi szczęśliwszym, więc po co wszyscy mają się "umartwiać"?

można
po nas choćby i potop
tylko wtedy skąd będziesz miał godziwą emeryturę ??????
aha
rozróbe jakąś wymyślą i będą mieli z głowy

_flo

Cytat: admin w 2009-07-17, 20:52:43
benzin

jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... wszelkie wspolczesne konflikty najczesciej o to sie rozchodza
na przyklad ostatnia III Wojna Forumowa tez ... o olej miedzy innymi 8) - tak sie domyslam, chociaz tego juz sie pewnie nie dowiemy, nie uscislono
:lol:

michal

Cytat: admin w 2009-07-17, 20:04:17

Jeżeli nie masz nic przeciwko, to ja się chętnie się "poumartwiam" (czytaj: poczytam). :) Kto pyta, mniej (czytaj: nie więcej) błądzi... ;)

michal

Cytat: _flo w 2009-07-17, 21:12:27
Cytat: admin w 2009-07-17, 20:52:43
benzin

jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... wszelkie wspolczesne konflikty najczesciej o to sie rozchodza

Klasyka :) http://www.youtube.com/watch?v=M3uEW9Gu6bY&fmt=18 -- zmienia się tylko bak i to co się wlewa, ale mechanizm ten sam. :)