Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Najnowsza historia Polski

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-05-21, 21:28:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

http://www.anonimus.com.pl/psg.html :

Jacek Kuroń w „Przekroju” o sobie i władzy:
„Przedtem byłem po prostu gówniarzem, zaś po roku 1989 powinienem być odpowiedzialnym ministrem, a zachowywałem się jak zakompleksiony ekonomista, który małpuje liberalny kapitalizm. 
To jest, oczywiście, moja wina i mój rachunek. Władzy nie wolno nie umieć, a ja nie umiałem.
I jak dziś władza mówi, że ludzie są winni, to doskonale wiadomo, że winna jest władza”.

Jerzy Maciąg: Obraz Polski A.D. 2000, nr 2/2002, str. 30
Wzrost sfery ubóstwa - Geografia poziomu życia - Wydatki gospodarstwa domowego - Kwestia mieszkaniowa - Ochrona zdrowia - Oświata - Kultura i sztuka

Pięćdziesiąt cztery procent obywateli z rodzin, w których poziom wydatków był niższy od minimum socjalnego i 8 proc. pozostających na poziomie minimum egzystencji, z pewnością bilansuje rok 2000 negatywnie. Tak wynika z publikacji pt. "Warunki życia ludności w 2000 r.", wydanej w listopadzie 2001 r. przez Departament Warunków Życia Głównego Urzędu Statystycznego. Szczegółowe, zespołowe opracowanie pod redakcją Marii Daszyńskiej, pozostawia przygnębiające wrażenie. Niby wszyscy bowiem - no, prawie wszyscy - wiedzą, że w latach 90 z roku na rok pogarszały się warunki życia materialnego i duchowego społeczeństwa, rosło bezrobocie, zmniejszało się spożycie artykułów żywnościowych i przemysłowych, malał dostęp do opieki lekarskiej i kultury, ale czym innym jest prawda podawana w postaci sieczki informacyjnej w środkach masowego przekazu (przy tym opakowana w kolorowe i błyszczące klipy i spoty, odsłonięcia i wręczania, pokropki i pyskówki, kwesty i bale), a czym innym konfrontacja z nieubłaganą wymową liczb, świadczących o powolnej , ale konsekwentnej degradacji cywilizacyjnej szerokich rzesz społeczeństwa.
...

Teresa Stachurska

Łukasz Fołtyn - http://lewica.pl/f_test/index.php?fuse=messages.19725 :

przede wszystkim, to dochody jakie przynosi komunikator by nie istniały, gdyby nie społeczeństwo, którego go używa... Na bezludnej wyspie nie zarobiłby on nic, a w USA pewnie 20 razy więcej i moja praca nie ma tu nic do rzeczy... Czyli ewentualne zyski z różnego rodzaju działaności, która wykorzystuje "efekt skali", powinny być opodatkowane na rzecz połeczeństwa i to nie stawką 19%, ale znacznie wyższą...

slawek

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-07-20, 11:07:47
Łukasz Fołtyn - http://lewica.pl/f_test/index.php?fuse=messages.19725 :

przede wszystkim, to dochody jakie przynosi komunikator by nie istniały, gdyby nie społeczeństwo, którego go używa... Na bezludnej wyspie nie zarobiłby on nic, a w USA pewnie 20 razy więcej i moja praca nie ma tu nic do rzeczy... Czyli ewentualne zyski z różnego rodzaju działano¶ci, która wykorzystuje "efekt skali", powinny być opodatkowane na rzecz połeczeństwa i to nie stawk± 19%, ale znacznie wyższ±...
Kozuniu ty nasza ;) ale co Ty o tym sądzisz może byś napisała ?? bo w przeciwnym razie uznam że traktujesz ludzi tutaj piszących za idiotów którzy nie potrafią obsługiwać dowolnej przegladarki :(

admin

Cytat: slawek w 2009-07-20, 13:52:54
Kozuniu ty nasza ;) ale co Ty o tym sądzisz może byś napisał...

Na miejscu Donalda zamiast inflacji wybrałbym cięcia socjalne i Ustawę Rakowskiego dostosowaną w miarę do prawa UE...   :roll:
Ktoś musi przerwać wreszcie to zaklęte koło roszczeń, łapownictwa i robienia prawa pod oszustwa (tzw: szybkie "interesy").  8)

Blackend

O ile pamietam Platforma głosowała za becikowym?  :?

slawek

Cytat: admin w 2009-07-20, 14:10:39
Na miejscu Donalda zamiast inflacji wybrałbym cięcia socjalne i Ustawę Rakowskiego dostosowan± w miarę do prawa UE...   :roll:
Kto¶ musi przerwać wreszcie to zaklęte koło roszczeń, łapownictwa i robienia prawa pod oszustwa (tzw: szybkie "interesy").  8)

No ale wiesz że wtedy szansa na ostatni etap kariery w naszej matrix byłby dla niego pogrzebany ;) bo przez jakiś czas musiałoby być ociupinkę "gorzej" ;) a w tym czasie wszystkie obiboki złodzieje i teresy zrobiłyby taki płacz że nijak by nie dało się namówic planktonu na głosowanie za prezydenturą :(

admin

Żal mi biedaka, bo nawet chyba dobrze chce, ale się zbyt łatwo daje podpuszczać.  :(

slawek

Cytat: admin w 2009-07-20, 17:02:59
Żal mi biedaka, bo nawet chyba dobrze chce, ale się zbyt łatwo daje podpuszczać. :(
No i skąd my to znamy ?? ;) był już taki który nader dobitnie artykułował że "chciałem dobrze ale mi nie wyszło" ;) więc w nawiązaniu do tego, idealny przywódca ( rząd ) powinien chcieć ŹLE ;) i też żeby mu nie wyszło ;P

_flo

tak chcialam wlasnie niesmialo zasugerowac, ze wyszla z tego dobitna antyreklama

admin

Cytat: slawek w 2009-07-20, 17:36:45
powinien chcieć ŹLE ;) i też żeby mu nie wyszło

ale paradoks jest taki, że jak chce źle - to zawsze wychodzi...  :wink:

Teresa Stachurska

http://www.tvn24.pl/-1,1610786,0,1,dantejskie-sceny-pod-kdt--ochrona-uzyla-gazu,wiadomosc.html#sonda1002145 . Warszawa to bogate miasto, jednak chyba nie zaproponowała pozbawianym miejsc pracy odszkodowań jakie, niedaleko szukając, wypłacano tylko co stoczniowcom. 2000 osób to za mało by je traktować jak podmiot, nie zaś - przedmiot?

Adam319

Tak, powinni im zapłacić takie odszkodowania, żeby do końca życia nie musieli już nic robić i ich dzieci i wnuki też.
:-(

Niech każdy Polak duży i mały wpłaci po 5 złotych na konto poparcia blokady wszelkich zmian – bo może być tylko gorzej.
:-)

Po co metro jak mamy stragany, po co autostrady jak baba ma grządkę z marchewką i kozą obok. Jak ktoś chce takie udziwnienia oglądać to niech sobie za granicę pojedzie popatrzyć.

Powtarzam się pewnie, ale rzut kamieniem w Policjanta powinien skutkować przy odrobinie szczęścia postrzałem w rzucającą rękę i to nie koniecznie gumową kulą, jeszcze trochę i doczekamy się palonych w ramach protestu samochodów. Sytuacja gdy więcej jest rannych policjantów niż demonstrantów do niczego dobrego nie prowadzi.

admin

Dziś nie ma Święta Narodowego? :shock:
Może i lepiej, bo dziura budżetowa by się powiększyła.  :(

PS
W celu ratowania budżetu - może na szybko - Rozporządzenie Rady Ministrów; "O zniesienu wszelkich świąt z niedzielami włącznie do końca roku 2009"?  :wink: To aż pięćdziesiąt dwa dni robocze dodatkowo, wliczając ostatni weekend lipca!  8)

Teresa Stachurska

456 tys. zł premii w Sejmie, choć "wszyscy gadają o oszczędnościach"- Onet.pl - Wiadomości -22.07.2009 :

http://wiadomosci.onet.pl/2012864,11,item.html

admin

Cytat: Teresa Stachurska w 2009-07-22, 09:11:09
456 tys. zł premii w Sejmie,

W czym problem? Przecież to tylko brutto 4.75tys./mies. na łabka. Po odliczeniu PIT-u, zdrowotnego ... i ZUS wyjdzie... ze 2tys. ? :wink: