Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Dlatego niektórzy "optymalni" to takie grubasy. :x
Tomasz kiedyś ładnie powiedział: "Znam kilku optymalnych"...  :lol:

Kryanna

Cytat: Jarek w 2016-07-16, 09:49:42
Cytat: renia w 2016-07-16, 09:05:11
Cytat: Kryanna w 2016-07-16, 08:48:40
...zjem podwójną porcję, ja i tak jestem tylko jedną nogą na opty (ale za to pełną gębą)! :-)
...

:lol: przynajmniej jesteś szczera... :roll: :D Niektórzy twierdzą, że są na DO, a chleba naszego powszedniego nie odstawią....
Konkretnie co to za jedni ? :shock:
Chleb na DO co za czasy  :lol:
No co? Świat idzie naprzód, a DO ma stać w miejscu? Nie ma tego dobrego czeg by nie można ulepszyć/spieprzyć :-)
Doktor się pewnie mydlił (przecie to nawet admin wie) albo tera jest ulepszony chleb.
Zresztą moja kulpa też - dosyć czasu zetrwało zanim dotarło pod peruczkę co jest dla mnie dobre.

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-16, 09:39:14
dziś usmażyłem nowe gofry, a że zostało mi niewiele masła, zamiast niego użyłem smalcu - swojskiego oczywiście.
Ciasteczka żółtkowe takie wyszły ( twaróg, orzechy zrobił swoje). Aż 2,5 gofra z masłem i serem żółtym zjadłem. Pychota.
Pokrzywiona wielka malinówka ze szczypiorkiem od mojej pani ze wsi dopełniła bukiet smaków.  :lol:

To znaczy, że ze smalcem wyszły lepsze niż z masłem? :roll:

renia

Dzię dobry. Już nie będę na nikogo palcem wskazywać ale poplotkować muszę - była p. premier to wg mnie taka gułka. Postawię Wam dzisiaj serniczek, pyszny mi wyszedł jak nie wiem co - a tak go ukręciłam prawie w biegu. Twarożek, żółtka, rodzynki, cukru wanil. blisko zera. Polany czeko. rozpuszcz. w śmiet. i posypany wiórkami kokos. Jak ktoś nie lubi to się nie pogniewam, zjem podwójną porcję, ja i tak jestem tylko jedną nogą na opty (ale za to pełną gębą)! :-)
Tak zawsze mówię mężowi i jakoś nie śmie mieć odmiennego ode mnie zdania :-)

Mnie na razie się ciast odechciało. W zeszlym tygodniu były dwa i z każdego po kawałku wyrzuciłam (za długo leżało w lodówce). Na razie przerwa. Dzisiaj będą maliny z bitą śmietanką... :D

renia

Cytat: Jarek w 2016-07-16, 09:49:42
Cytat: renia w 2016-07-16, 09:05:11
...zjem podwójną porcję, ja i tak jestem tylko jedną nogą na opty (ale za to pełną gębą)! :-)
...

:lol: przynajmniej jesteś szczera... :roll: :D Niektórzy twierdzą, że są na DO, a chleba naszego powszedniego nie odstawią....
Konkretnie co to za jedni ? :shock:
Chleb na DO co za czasy  :lol:

A co? Z jakichś służb jesteś? :shock:

Jarek

Ja tylko zainteresowany jestem, kto donosi o chlebie i komu i dlaczego :shock:.Warto wiedzieć ,bo jak ochota przyjdzie na chlebek ? :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2016-07-16, 11:05:26
To znaczy, że ze smalcem wyszły lepsze niż z masłem? :roll:  (gofry)
tak, nie mam pojęcia dlaczego? może znudziły się maślane?  :roll: Twaróg ze smalcem fajne połączenie, trochę inaczej się wiąże, słabiej niż z masłem. Kiedyś cały rok jadłem robione na łoju, bo szkoda było 6 zł ( masło po tyle stało za PO) na raz wrzucać - zamiast 40 gr  ;-) .  I  tak kładzie się na wierzch masło ( za Kartofla po 2,5 zł ;-) )

Gavroche

Twaróg z podtopioną słoninką i cebulką oraz z "makaronem" ze skórek wieprzowych jest też w dechę.
Można wkruszyć jeszcze ze 2 gotowane żółtka i potem góry przenosić. ;)

renia

Ciekawe, ciekawe... :roll: jak się nie sprawdzi to się nie dowie...
:roll: ile je trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto je stracił... :lol:

renia

Mam boczek pieczony (z żeberkami i skórą) w brytfannie w piekarniku.
Pychota. :D Kiedyś się dziwiłam, jak Tomasz pisał, że najsmaczniejsza z mięsa wieprzowego jest skóra... :shock:
Teraz potwierdzam... 8)

Jarek

Ale z włosami jest lepsza  :lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: renia w 2016-07-16, 16:45:20
Teraz potwierdzam... 8)
Trochę czasu upłynęło  :roll:  ;-)

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-16, 17:30:07
Cytat: renia w 2016-07-16, 16:45:20
Teraz potwierdzam... 8)
Trochę czasu upłynęło  :roll:  ;-)
Cale szczeście że to Admin napisał  :lol:

Diogenes z Synopy

gofra z masłem i pietruszką zieloną  i 7 łysych kości szpikowych obgryzłem i wyssałem i wypukałem. 7 pomidorków koktajlowych.

Na obiad zupa kalafiorowa ( pewnie z masłem, śmietaną i serem  :roll: )  i żółtka i frytki.

Anulka177

A ja upiekłam chleb, coby mieć do smalcu i ogórka małosolnego, bo mnie ochota wzięła taka 8) Chleb orzechowy z KK-700 lekko zmodyfikowany, czyli bez mąki. Szybko się zrobił, szybko upiekł, całkiem smaczny jest. Z pół porcji produktów wyszedł całkiem spory chlebek, który jemy już czwarty dzień :D

Diogenes z Synopy

ze śmietaną ukwaszoną na kolację zjadłem, parę porzeczek w kolorach (tęczy  :roll: ;-) ), malin, borówek i 4 agresty. Papierówkę wyplułem, bo smakowała jak kartofel.  :D

Anulka177

A powinna smakować jak papier, nazwa na to wskazuje :roll: 8)

Kryanna

Zjadłam właśnie jajecznicę (3 żółtka + 1 białko) na masełku, z pietruszką. Pomidorem zagryzłam. Kawką z masłem zapiłam.
Tera idę grzecznie robić zrazy zawijane z karkówki - kupiłam całą, ponad 2 kilo, bo jakoś nie mam serca kazać kroić jak jest taka ładna. Będzie dużo więc część oddam dzieciakom, a troszkę zostawię dla nas. No i raciczki się pyrcą w garze, będzie robota ale i będzie co jeść dłuższy czas bez roboty :-)

Diogenes z Synopy

raczyłem swoją obecnością tanią jatkę  - wobec tego  podrobowo dziś.   :D

Plaster salcesonu czarnego, gofer z masłem i pasztetową podwędzaną. Pętko kiszki krwistej.  Kawałek kabanosa. Pomidorki koktailowe i czarne porzeczki w optymalnych ilościach.

renia

A ja jadlam omleta z dżemem z tegorocznych jabłek... :D