Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Ostrzyce - 2017 (27-28 maja)

Zaczęty przez renia, 2017-02-27, 10:28:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: renia w 2017-03-26, 20:38:29
Podam bardzo dobrą informację, że dzisiaj dr Agata Płowecka, potwierdziła swój zamiar przyjazdu w tym roku do Ostrzyc. :D
Jest to odpowiedź na nasze zaproszenie przekazane już w roku ubiegłym. :D Będzie dodatkowy pokój przeznaczony do ewentualnych konsultacji.

A Ciebie Tomaszu by proszono (dzisiaj na Spotkaniu padła taka propozycja, poparta przez wszystkich), abyś powiedział trochę (albo lepiej sporo) w Ostrzycach na temat kolagenu, stawów, witaminy C i D3.

O witaminach mówiłeś już w zeszłym roku, ale przez usterki głośników mało osób cokolwiek usłyszało. :?

Takie tematy by Tobie odpowiadały... :roll: 8)

administ

Jasne, ale ja się na tym nie znam.  :?
Tylko tyle co sobie można wyczytać tu i tam...  ;)

administ

Dawniej dla przykładu to wit. D była potrzebna młodym dziewczynom, aby krzywych nóg nie miały, a teraz to tomidła piszą, jaka to niby cudowna!  :shock: ;)
Panaceum normalnie...  :lol:

renia

Cytat: admin w 2017-03-27, 21:05:12
Jasne, ale ja się na tym nie znam.  :?
Tylko tyle co sobie można wyczytać tu i tam...  ;)

Ludzie czytają tu i tam i interpretują sobie różnie... :? 8)

renia

Cytat: admin w 2017-03-27, 21:07:44
Dawniej dla przykładu to wit. D była potrzebna młodym dziewczynom, aby krzywych nóg nie miały, a teraz to tomidła piszą, jaka to niby cudowna!  :shock: ;)
Panaceum normalnie...  :lol:

Ale na facetów ten brak witaminy D też działał...  :roll: :lol:
A kiedyś to były tylko papierosy z filtrem, a nie kremy do opalania, i nie było niedoborów wit. D3. 8)

I pojawiła się ta inteligentna witamina K2, o której dawniej mało kto słyszał... :?  8)

administ

Odmian witamin K jest kilka, w zależności od długości przyłączonej grupy alkilowej i u zdrowej rozsądnej osoby, prawidłowo dbającej o florę jelitową swoich kich i skład przyjmowanego pokarmu żadnej z tych odmian nie braknie.  8)
Łożysko kiepsko przepuszcza tę witaminę, ale 2-3 krotne spojenie oseska siarą praktycznie eliminuje niedobory, albowiem dzięki wątrobowemu cyklowi rewitalizacji wit. K jest praktycznie całkowicie regenerowana.
I tyle.
O żadnych "cudownych" właściwościach K2 nic nie wiem, bo mnie to nie interesuje, więc może lepiej zaprosić do wykładu na ten temat osobę bardziej kompetentną? :roll:  :D

renia

:lol: Nie ma takiej potrzeby, albo osoby... 8)

administ

Czyli co, o kolagenie mam coś zagaić?
Bo jest łikend i może sobie poszukam jakichś ciekawostek tu i tam na ten temat, aby nudnie nie było... :roll:

renia

Kolagen jest tematem zawsze aktualnym, bo często się pytają o niego czy jest mniej wartościowym białkiem? Ile go spożywać? Jak często? Czy tylko jak się ma schorzenia związane z brakiem kolagenu? Czy musi być razem z nim wit. C, czy może być ona w osobnym posiłku...itp. I np. ostatnio było takie pytanie, czy są jakieś ograniczenia w zjadaniu szpiku kostnego, czy można go jeść nawet codziennie? Pewnie trochę dyskusji będzie, pytań ad hoc... :roll: Może i osobistych... :lol:  :wink:

Blackend

Cytat: admin w 2017-04-29, 12:40:54
Czyli co, o kolagenie mam coś zagaić?
Bo jest łikend i może sobie poszukam jakichś ciekawostek tu i tam na ten temat, aby nudnie nie było... :roll:

No jasne, a jak zechcesz później wrzucić wykładzik na foruma, to też będzie miło, a jak nie, to też spoko, bo nic na siłę...  :D

administ

Wolałbym mówić z głowy wg punktów, bo to punkty trzeba mieć, aby co nie umknęło, ale może i coś napiszę, bo to żaden problem, a faktycznie tekst tu można później wrzucić, aby nie przepadło.

Blackend

Ile tam formuł dla lubiących wyrywać zdania z kontekstu np. formuła 300g i 2000kcal. ;)  :lol:

administ

:lol:
Że też niektórzy nie mogą normalnie zjeść, tylko bez przerwy na jakichś "formułach"...  :? ;)

Blackend

Ponieważ są niezdolni do podejmowania samodzielnej decyzji, musi pisać, najlepiej na recepcie - rano...po południu...wieczorem.  8)
Nawet drzewa nie potrafią ściąć bez decyzji urzędnika.  :lol:

administ

Cóż począć oprócz tego 500+... ;)

Blackend

Anulka177

Jarek

Tak proste że kolejne wykłady w szczegółach konieczne. 8)

Jarek

Cytat: renia w 2017-04-29, 14:21:44
:D Tak. Tak jak w tutaj... "Ostrzyce - 2014"

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=391548574526482&id=384154691932537
Świetnie podane proporcje ruchu, bo to ważny czynnik wagi należnej :lol: