Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Ostrzyce - 2017 (27-28 maja)

Zaczęty przez renia, 2017-02-27, 10:28:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

renia

Cytat: admin w 2017-05-06, 10:30:46
Tak sobie czytam kilka ciekawych książek i mam problem, bo jest dużo ciekawych informacji, ale nie wiem jak je uprościć na tyle, aby były zrozumiałe dla przeciętnego abiturienta. ;)
Mistrzem upraszczania jest Doktor, ale czy zechce mi podpowiedzieć ... ;) :?
W każdym razie kolagen*, jako główne źródło białka jest do bani, albowiem proporcja aminokwasów niezbędnych do całkowitego azotu, czyli E/T, która powinna wynosić co najmniej 2,02, wynosi tylko 1.05, a dla przykładu w wieprzowinie - 2,9, podrobach średnio pod 3,  mleku kobiecym - 3,13, żółtku - 3, 24, a twarogu krowim aż 3,25! Ciekawe, co z tego wynika, bo nadmiar metioniny, tyrozyny i histydyny jest toksyczny...  :(
Coś mi się obiło o uszy, że komuś nadmiar sera żółtego zaszkodził, ale to ponoć z nadmiaru wapnia chyba? ;)  :lol:

* nie mylić kolagenu z wywarem kostno-mięsnym, albowiem w nim E/T jest trochę wyższy niż 3.

Jak wszystko już podasz, to w Ostrzycach nic nowego nie będzie... :? :lol:

Blackend

Ale może Wam wyśle pozdrowienia? ;)

administ

Lepiej przyjedź, bo to teraz jest A1, więc co za problem... ;)

administ

Cytat: renia w 2017-05-06, 12:59:56

Ale ja nie o tym... ;)

Blackend

Cytat: admin w 2017-05-06, 13:18:02
Lepiej przyjedź, bo to teraz jest A1, więc co za problem... ;)

Nie mogę, bo nie wypada tak abstynenta rozpijać. ;)

administ

A to zależy kto stawia... ;)  :lol:

renia

Cytat: admin w 2017-05-06, 13:18:36

Ale ja nie o tym... ;)

:lol: To jestem ciekawa o czym będzie w Ostrzycach... :roll:

administ

renia

Jak zacznie się temat polityki, to chyba będzie zła zmiana... :? :lol:

Blackend

To zależy po czyjej stronie się będzie. ;)

Jarek

Tak sobie czytam kilka ciekawych książek i mam problem, bo jest dużo ciekawych informacji, ale nie wiem jak je uprościć na tyle, aby były zrozumiałe dla przeciętnego abiturienta. ;)
W każdym razie kolagen*, jako główne źródło białka jest do bani, albowiem proporcja aminokwasów niezbędnych do całkowitego azotu, czyli E/T, która powinna wynosić co najmniej 2,02, wynosi tylko 1.05, a dla przykładu w wieprzowinie - 2,9, podrobach średnio pod 3,  mleku kobiecym - 3,13, żółtku - 3, 24, a twarogu krowim aż 3,25! Ciekawe, co z tego wynika, bo nadmiar metioniny, tyrozyny i histydyny jest toksyczny...  :(
Coś mi się obiło o uszy, że komuś nadmiar sera żółtego zaszkodził, ale to ponoć z nadmiaru wapnia chyba? ;)  :lol:

* nie mylić kolagenu z wywarem kostno-mięsnym, albowiem w nim E/T jest trochę wyższy niż 3.

w ramach kryzysu, o chorobach może?

administ

Akurat na chorobach to się kompletnie nie znam, bo od patologii są pigułki na receptę... ;)
Natomiast doradzić komuś jak ma odzyskać zdrowie, to i owszem, czasem mi się zdarzy!  :D

Jarek

administ

Za trzy tygodnie.  8)
Renia mówi, że już nie ma miejsc...  :? ;)

Jarek

administ

Ale pól namiotowych w okolicy dostatek...  8)

Jarek

Dla drugiego sortu żaden problem, tylko kto mi ten namiot rozłoży :roll:

Anulka177

No to ile roboty zjeść skórkę wieprzową i popić rosołem? Wilk będzie syty i owca cała  8) :wink:

administ

Ale to nie jest zgodne z wyznaniem "formuła 30g"  :? ;)