kriskor
Go
|
Moje ostatnio bieganie zamyka się niestety w 10 km, brakuje niestety spręża. Nie żebym z tego powodu jakoś nadmiernie rozpaczał.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Nie jest zły ten deszcz ale namiękłe liście nie sprzyjają szuraniu. Można ewentualnie pociapać, potaplać. Dlatego ja skromnie tylko przysiady (Oj poszło...) bynajmniej nie żadne egzotyczne raczej. Ciapanie .................... tak to mniej więcej wyglądało. Trudno się rozpędzić , a jeśli już do tego dojdzie ABS nie działa wtedy najlepiej i można zaliczyć jakiś przysiad, nawet egzotyczny
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Ciapanie .................... tak to mniej więcej wyglądało. Trudno się rozpędzić , a jeśli już do tego dojdzie ABS nie działa wtedy najlepiej i można zaliczyć jakiś przysiad, nawet egzotyczny O właśnie! Trzeba stąpać pionowo bardziej bo inaczej to się jeździ a nie ciapie.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
O właśnie! Trzeba stąpać pionowo bardziej bo inaczej to się jeździ a nie ciapie. Otóż to. Na krok "łyżwowy" przyjdzie czas w innej porze roku .............................. ale nabyte niechcący (nie umawiałem się z deszczem na bieganie) umiejętności mogą być przydatne, gdy chodniki pokryje gołoledź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kriskor
Go
|
Pogoda na jutro nie najlepiej się zapowiada na bieganko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
W gołoledź to jeszcze taki breakdance się spotyka.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
"W 1957 r. roku dwaj Japończycy – fizyk Eiichi Fukada i lekarz ortopeda Iwao Yasuda dostarczyli pierwszych wskazówek dotyczących elektromechanizmów wzrostu i różnicowania się kości podczas procesu gojenia się złamań i udowodnili piezoelektryczność kości (piezoelektryczność - zdolność niektórych materiałów do przekształcenia naprężenia mechanicznego w energię elektryczną). Również Amerykanin Andy Basset, niezależnie od naukowców japońskich, stwierdził istnienie zjawiska piezoelektrycznego w kościach polegającego na wzbudzaniu niewielkich ładunków ujemnych podczas wzrastania nacisku mechanicznego i ładunków dodatnich podczas zmniejszania nacisku. Okazało się w tych badaniach, że niewielkie ładunki elektryczne sterują wzrostem kości. Obciążenia mechaniczne przekształcają się w impulsy elektryczne gwarantujące odbudowę mikrostruktur kostnych. Tylko właściwe obciążenie mechaniczne kości zapewnia ukształtowanie prawidłowej struktury morfologicznej". http://www.eioba.pl/a78477/o_wp_ywie_magnetyzmu_na_ywe_organizmy_i_zwi_zkach_fizyki_z_biologiTrochę czystej energii z odzysku przy bieganiu?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dzisiaj ścieżki w lesie zostały "osuszone", wobec czego biegłem o wiele raźniej. Wydłużyłem dystans do ok. 12km. Hmm, a co się dzieje z energią, gdy poruszamy się boso?
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
Hmm, a co się dzieje z energią, gdy poruszamy się boso? Dla tej z piezoelektryczności niewielka różnica kości nadal podlegają naprężeniom. Czyżby jakieś elektrony miały uciekać stopami do gruntu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|