Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

I dobrze, wiadomo, że o zdrowie trzeba dbać - kanapa, piwko, ewentualnie pięć set+ i pilot w garści, a nie jakeś tam szkodliwe bieganie!  :shock: ;)

Blackend

Ale teraz piloty są najczęściej dwa i jak to z piwem pogodzić żeby władzy przed TV nie dać sobie wyrwać? ;)

Anulka177

Tym bardziej, że ponoć Fakty TVN i Wiadomości TVP udowodniły, że światy równoległe istnieją  :lol:

admin

Blackend

:lol:
Ale ten z TVPiS lepszy. ;)

Trzainacy

Cytat: admin w 2019-07-09, 21:02:28
A to mam jeszcze coś takiego:
"U człowieka zdrowego stężenie insuliny we krwi w czasie wysiłku zmniejsza się znacznie, nawet jeśli zwiększa się wtedy stężenie glukozy. Jest to najprawdopodobniej związane z towarzyszącym wysiłkowi pobudzeniem układu współczulnego. Wysiłkowe zmniejszenie wydzielania insuliny może mieć istotne znaczenie fizjologiczne, jako czynnik przeciwdziałający nadmiernemu zwiększeniu zużycia glukozy, co mogłoby doprowadzić do hipoglikemii." - głupki!  :shock:  :?
Wyjaśniam: po początkowym wzroście zapotrzebowania na glukozę (około 10-krotnym), zaspakajanym głównie przez glikogen mięśniowy, glukoza staje się zbędna, albowiem mięśnie nadal, jak w spoczynku pracują na ATP z tłuszczu, tylko intensywność wysiłku wymaga wzmożenia wytwarzania energii z tłuszczu - nie z glukozy właśnie.  8)

Pięknie ,zawsze biore kanapki serowo- jajeczne do plecaka a wieksza mam ochote na smietanke 36% ,która tez mam w plecaku:)
Czyli znowu teoria Twoja poparta praktyką moją:)

admin

Znałem się kiedyś na biochemii, ale teraz mnie jakoś się nie chce jej znać.  8)
Mam co innego teraz na głowie.  :D
Ale tak dla uściślenia dopiszę jeszcze, że katecholaminy działają krótko (z wyjątkiem mobilizującym długotrwale dopaminy obwodowej wpływającej na poziom cytozolowego cAMP w mięśniach podczas stresu), a całą zdolność do długotrwałego wysiłku tlenowego przejmuje na siebie glukagon i układ sympatyczny (dzięki czemu zapotrzebowanie CUN się nie zmienia podczas wysiłku), aby zaś nie było niedocukrzenia podczas wysiłku, cały uwolniony glicerol z tłuszczu idzie do wątroby, mleczan i alanina jak i reszta aminokwasów glukogennych, również - tylko w razie potrzeby. Mostki glicerolofosforanowy i jabłczanowo-asparaginowy funkcjonują prawidłowo bez udziału glukozy, bo to zamknięte obiegi a jakby co to uzupełnieniem ewentualnego ubytku szkieletu węglowego jest acetylo-CoA z tłuszczu, ale nie chcę tego wyjaśniać, bo po co to komu? :roll:  :?
Ale jak tam jest to "naukowcy" lepiej wiedzą, bo ponoć na cukrze z którego mleczan powstaje się biega i nie tylko, bo to aż 38 moli ATP z glukozy daje...  :shock: ;) :lol:
Jajca jak nie wiem co.  8)

vvv

Cytat: Anulka177 w 2019-07-12, 13:58:05
Tym bardziej, że ponoć Fakty TVN i Wiadomości TVP udowodniły, że światy równoległe istnieją  :lol:

Z tym, że TVN by chciało by to były światy prostopadłe, a TVP by chciało by to były światy równoległe.

Po owcach ich poznacie.
:roll: :mrgreen: :wink:

vvv

Cytat: admin w 2019-07-13, 14:09:21
(...) aż 38 moli (...)
To tylko nafta lina może pomóc.
:mrgreen: :wink:

RafałS

Chłodno, mokro po deszczach. Nie przymierzając - Sezonu Rekord na 4km/20:59. Dobrze wrócić poniżej 21:00, na razie może być...  :)

RafałS

Przebieżka dziś nieco aklimatyzacyjna na poziomie 4km/21:45. Po lądowaniu na pislandii okazało się że przywiozłem kilogram obywatela mniej. Dlatego wynik ów z początku może zastanawiać. Natomiast jeżeli wszystko przebiegnie zgodnie z planem to wkrótce powinien wrócić do normy... 8)

Trzainacy

Cytat: RafałS w 2019-07-31, 23:08:24
Przebieżka dziś nieco aklimatyzacyjna na poziomie 4km/21:45. Po lądowaniu na pislandii okazało się że przywiozłem kilogram obywatela mniej. Dlatego wynik ów z początku może zastanawiać. Natomiast jeżeli wszystko przebiegnie zgodnie z planem to wkrótce powinien wrócić do normy... 8)
Na jakiej wysokości npm ta aklimatyzacja i w jakiej temperaturze otoczenia?

RafałS

Chodzi o pislandię. Tu stopnie aklimatyzacyjne liczy się sortowo  :wink: .
A poza tym to temperatura zmienna przez całą dobę, a wysokość 190 mnpm. Nisko bo trzeba wstać z... Albo nie.  :lol:

RafałS

Dziś nie biegam, odkoszowana dziś godzinka spokojna. Rzut już lepiej siedzi bo rany po ostrym streetball'u we Szwajcarkowie już prawie zagoiłem sobie.  :)

RafałS

Wieczór ciepły, spokojny. Chmury niosą że gdzieś od śląska burza...
Tymczasem mógłbym dziś lekko odpuścić i byłoby średnio, a tak sprężyłem się i też jest średnio  :lol: , ale z rekordem sezonu 4km/20:56. Tak więc aklimatyzacja przebiegła pomyślnie.  :)

RafałS

Dobry! Dzisiaj średnio. Ciepło, bez upału, ale nieco odpuściłem na 4km/21:30.

admin

Ciekawe ile czerwonych krwinek w podeszwach się pomiażdżyło? :roll: ;)

RafałS

Cytat: admin w 2019-08-13, 20:30:01
Ciekawe ile czerwonych krwinek w podeszwach się pomiażdżyło? :roll: ;)
Ze dwie, góra trzy... :|

admin

8)
A to dobrze... ;)

RafałS

Cytat: admin w 2019-08-13, 20:58:15
8)
A to dobrze... ;)
To dopiero się okaże... :lol:
Jedna pewnie poszła jak mocniej ruszyłem. A druga jak człapałem pod koniec. A jeszcze możliwe że ta trzecia jak przyspieszyłem do mety.  8) :wink: