Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

viola44

Cytat: renia w 2009-10-25, 15:34:44
Cytat: viola44 w 2009-10-25, 15:29:52
ja mam taki
http://www.abcfitness.pl/pl/steppery/stepper_skretny_z_regulacja_hs_20_s.html

zadowolona jestem, tylko bez pulsometru jest.
Ale tutaj Viola ćwiczysz chyba tylko mięśni nóg?
cwicze nogi biodra brzuch a linkami rece...

viola44

wiesz renia jesli masz warunki i masz gdzie trzymac sprzet to kup sobie ten ktory pokazalas....

renia

Cytat: viola44 w 2009-10-25, 15:48:52
wiesz renia jesli masz warunki i masz gdzie trzymac sprzet to kup sobie ten ktory pokazalas....
Teraz jeszcze raz przeczytałam cały opis sprzętu, który znalazłam i komentarze tych, którzy kupili i myślę, że jest dobry i go kupię. Jeszcze poczekam na syna, niech mi da swoją opinię, on chodzi na siłownię to pewnie zna się lepiej ode mnie. :)

renia

Jestem pewna, że z początku u nas będzie kolejka chętnych do ćwiczeń, a potem.. :roll: ..no nic, jestem dobrej myśli..  :) ..chyba będzie łatwiej poćwiczyć przy otwartym oknie, niż biegac na deszczu, czy mrozie.

Blackend

Cytat: renia w 2009-10-25, 16:13:22
niż biegac na deszczu, czy mrozie.

Ja tam wolę na mrozie, a deszcz u nas pada rzadko ;)
A nie lepiej wyjść sobie w taką pogodę na spacerek? A jeżeli bardzo brzydko to machnąć kilkanaście przysiadów?  :D
Ale to tylko moja subiektywna opinia ;)

Dzisiaj u mnie była wspaniała pogoda +11st.C i słońce :) w sumie temperatura nie ma  wiekszego (choć nie do końca) znaczenia ale słońce działa na mnie wybitnie energetycznie - jest coś magicznego w tej pierwotnej energii  8)

renia

Do spacerów mam słabą cierpiliwość - nie lubię tak chodzić "bez celu". U nas powietrze teraz nie za piękne, bo z kominów, to jak z lokomotywy u niektórych daje.
A z przysiadami to próbowałam, ale słabo mi to idzie i nie lubię ich za bardzo. Myślę, że wybiorę nadal bieganie - bez względu na pogodę, ale ten sprzecik też mnie kusi.  :) W śniegu przecież nie da się biegać.  :)

renia

Cytat: Blackend w 2009-10-25, 16:24:36

Dzisiaj u mnie była wspaniała pogoda +11st.C i słońce :) w sumie temperatura nie ma  wiekszego (choć nie do końca) znaczenia ale słońce działa na mnie wybitnie energetycznie - jest coś magicznego w tej pierwotnej energii  8)
Na mnie też słońce działa pozytywnie (nawet bardzo), ale u nas dzisiaj było pochmurnie, sennie - ratowałam się kawą, żeby na wykładzie nie zasnąć.  8)

grizzly

Cytat: Blackend w 2009-10-25, 16:24:36
...Ale to tylko moja subiektywna opinia ;)...

Ale jestes skromny! :-) Twoja opinia jest jak najbardziej prawidlowa. :-)

michal

Panowie nie żebym się czepiał, ale opinia musi być subiektywna i nie może być prawidłowa, z najprostszego powodu jaki można sobie wyobrazić... z definicji. :) Dawajcie przykład... :)

renia

A ja nie będę skromna (moja subiektywna opinia) i się pochwalę, że idę teraz biegać, póki pogoda jeszcze pozwala.  :)

Blackend

Cytat: michal w 2009-10-25, 16:44:20
Dawajcie przykład... :)

No dawaj, bo nie wiem czemu nie może byc subiektywna  8)

Daniel

Zakończyłem już sezon zewnętrzny, bo rano w lesie jest już za ciemno. Biegam już teraz w domu na bieżni. Tym razem ustawiam na lekką górkę i dla lepszego chłodzenia zamontowałem wentylator. Tempo i odległość pozostały na tym samym poziomie.

viola44

Cytat: Daniel w 2009-10-25, 18:28:33
Zakończyłem już sezon zewnętrzny, bo rano w lesie jest już za ciemno. Biegam już teraz w domu na bieżni. Tym razem ustawiam na lekką górkę i dla lepszego chłodzenia zamontowałem wentylator. Tempo i odległość pozostały na tym samym poziomie.
tez chcialabym miec bieznie w domu, super sprawa...

renia

Te bieżnie są bardzo niezdrowe.. :?..na kieszeń .. :lol: Najtańsze 2 tys. :(

Radzio

Cytat: admin w 2009-10-25, 08:19:09

PS
przypomninie: aby wygenerować netto 48 moli ATP starcza utlenić około 112-118g tłuszczu energetycznego.

BIEGAJ  :D

Czy słonina to żona dla słonia? :) (trudno mi się powstrzymać) :)
Spróbuję jeszcze raz: Czy słonina to tłuszcz energetyczny? A raczej: Który tłuszcz jest najbardziej energetyczny?

p.s.

Rower 2x 20km ;)

renia

Cytat: Radzio w 2009-10-26, 06:29:12
Czy słonina to żona dla słonia? :)
No oczywiście, a słoninki to ich dzieci.. :D

renia

Cytat: Daniel w 2009-10-25, 18:28:33
Daniel, dla maratończyka - taki profesjonalny sprzęt do ćwiczeń na pewno jest wskazany. A na mój truchcik, to szkoda zachodu.. :)

admin

Cytat: Radzio w 2009-10-26, 06:29:12
Czy słonina to tłuszcz energetyczny?

Nie, słonina jest tłuszczem adipocytowym, czyli zapasowym, o parzystej liczbie węgla, syntetyzowanym w cytozolu głównie hepatocytów z cytrynianu, z udziałem NADPH. Aby się dobrze układał (magazynował) w komórkach tłuszczowych i nie tworzył się ze słoniny podskórny "szkietet zewnętrzny", musi być mieszanką złożoną z około 50/50 tłuszczy nienasyconych (tworzone przez desaturację w siateczce endoplazmatycznej, najczęściej: 16:1 i 18:1) i nasyconych, połączonych glicerolem.
Tłuszcz energetyczny zaś jest wolnym kwasem tłuszczowym wyłącznie nasyconym, magazynowanym i elongowanym w razie potrzeby z acetylo-CoA (na dietach wysokowęglowodanowych - pochodzenia pirogronianowego) w mitochondriach.

PS
w jaki sposób organizm uzdatnia do betaoksydacji węglowodany (na dietach wysokowęglowodanowych), tłuszcz zapasowy i pokarmowy? - zachęcam zainteresowanych do poczytania sobie w np: Davidsonie, Stryerze i koniecznie u Pani prof. Bryły.

Radzio

Reniu.......... fajnie ;)

Adminie
Zainteresowanych ....... zachęciłeś. :)

admin

Ucz się "Radziu" pilnie, jak ..., aby ci nie wmawiali tych "niskowęglowodanowych", wysokobiałkowych kilogramów cukru!  :lol:
Chętnie pomogę w miarę wiedzy i możliwości.  8)