Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daniel

Badam się profilaktycznie co roku u lekarza sportowego, aby otrzymać zaświadczenie zdolności do biegu. Nikt co prawda tego ode mnie nie wymaga, ale tak dla własnej pewności. Z samochodem jedzie się na przegląd, to i siebie też się powinno przeglądnąć. Oczywiście nic mi nie jest, ale dla spokojności rodziny mam zgodę na pół roku. Jest to specjalistyczna przychodnia sportowa i badają tam też dużo młodzieży uprawiających sport. Z rozmowy z lekarzem dowiedziałem się, że stan zdrowia młodych jest coraz gorszy. Spotyka się coraz częściej młodych z wadą serca. Nie dziwię się więc, że podczas maratonu takie ułomności doprowadzają nawet do zgonu. Jest to ekstremalny wysiłek i bez wcześniejszego przygotowania mało komu udaje się maraton ukończyć. Ale jak to młodzi, mierzą siły na zamiary, a i starym to się zdarza.

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 15:14:37
Gdyby biegli w dużej wilgotności i temperaturze powietrza np: powyżej 30oC, ale w 5oC - tylko chory lub trawożerny może się zagonić.

admin jaki jest mechanizm niewydolności krążenia przy zbyt wysokiej wilgotności powietrza i zbyt wysokiej temperaturze podczas zbyt forsownego biegu?

admin

Głównie chodzi o przegrzanie u drapieżników, a u trawożernych - serce zaczyna przepalać zawałowo WKT i wykorzystywać mostek jabłczanowo-asparaginowy. Jest tu gdzieś link do świetnego tekstu w PDF wyjaśniający fizjologiczne dostosowanie człowieka do odprowadzania ciepła (znacznie wydajniej niż reszta gatunków) w trakcie wysiłku fizycznego, więc nie będę się powtarzał. Jak znajdę, to podam.

A na temat paliw dla serca i chorób z tym związanych jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=70

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 19:14:51
Przegrzanie. Jest tu gdzieś link do świetnego tekstu w PDF wyjaśniający ten mechanizm, więc nie będę się powtarzał. Jak znajdę, to podam.

Ale Ty biegasz niezależnie od wilgotności i temperatury...czy w Polsce nie ma takich warunków klimatycznych o których pisałeś? wiem że np w Chicago np. jest ten niekorzystny klimat związany z obecnością jeziora Michigan.

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 19:14:51
serce zaczyna przepalać zawałowo WKT.

A na temat paliw dla serca i chorób z tym związanych jest tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=70

czyli kwasy tłuszczowe są odpowiednim zródłem paliwa ale nie jako źródło energii, energia z ATP....

admin

Serce, to jedyny mięsień, który się nie odkwasza glikolizą beztlenową. I to dużo wyjaśnia. Nie wyjaśnia? A to szkoda.  :wink:

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 19:30:49
Serce, to jedyny mięsień, który się nie odkwasza glikolizą beztlenową. I to dużo wyjaśnia. Nie wyjaśnia? A to szkoda.  :wink:

a skąd wiesz ze nie wyjasnia? :-)

Radzio

Cytat: admin w 2009-10-19, 09:05:57
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7158953,Tragiczny_maraton_w_Detroit__Trzy_ofiary.html?skad=rss
Jak na dłoni widać, że bieganie jest groźne dla życia! To "miażdżenie czerwonych krwinek prowadzące do anemii", "obrywanie narzadów", "zacieranie stwaów" - no sam sobie nie zdawałem sprawy, że propaguję ...
Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina! :wink:

PS
pozdowienia dla wszystkich świadomie biegających dla zdrowia (godzina na betaoksydacji - w moim przypadku około 15km/h, z interwałem trzydniowym) 
Za prawdę trzeba mieć "pecha", gdy dobre szkodzi!
BIEGAJ  :D

Adminie!
Czytam Cię jednym tchem, bez znaków przestankowych. Świadomie radujący się pozdrawia Cię. :D

viola44

admin a powiedz  czy na diecie optymalnej, gdy człowiek będzie mało się ruszał, deficyt b oxydacyjny, czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową?

admin

Serce...

Zapomniałem dopisać: Zdrowe ...

Cytat: viola44 w 2009-10-19, 19:40:37
czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową

"Przy niedostatku związków fosforowych dla mózgu i serca organizm wytwarza dla tych narządów tzw. ciała ketonowe, które są lepszym „paliwem” od kwasów tłuszczowych." - ale to bardzo duże uproszczenie, aby nie komplikować tematu, Czytelnikom książki z której pochodzi cytat.

admin

Ja też
Cytat: Radzio w 2009-10-19, 19:38:19
Czytam Cię

tu i tam i muszę przyznać, że jest dobrze...  :wink:

Radzio

Cytat: admin w 2009-10-19, 20:02:37

tu i tam i muszę przyznać, że jest dobrze...  :wink:

O! ........dyskretny Prowokatorze ;)

To luksus umieć czytać Wasze książki, .............na który mnie stać. YUUUPI :emotik pt. człowieczek:

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 19:57:29
Serce...

Zapomniałem dopisać: Zdrowe ...

Cytat: viola44 w 2009-10-19, 19:40:37
czy istnieje zagrożenia serca chorobą wieńcową

"Przy niedostatku związków fosforowych dla mózgu i serca organizm wytwarza dla tych narządów tzw. ciała ketonowe, które są lepszym „paliwem” od kwasów tłuszczowych." - ale to bardzo duże uproszczenie, aby nie komplikować tematu, Czytelnikom książki z której pochodzi cytat.

to faktycznie, ciała ketonowe mi umknęły...:-)

admin

...tylko, że je trzeba samodzielnie utlenić!  8)
I tu się sprawy komplikują przy fizjologicznym lub chorobowym niedoborze tlenu!

admin

przypomnienie: tylko na krążenie mózgowe nie ma wpływu stres wysiłkowy, bo większość energii (ATP) wytwarzanej przez mózg idzie na utrzymanie potencjału pompy sodowo-potasowej w obrębie CUN, a ATP wątrobowe dostępne mózgowi w określonych warunkach służy zupełnie czemuś innemu niż tylko "potencjałowej kontroli biegania". Tyle energii to mózg sam sobie wytworzy.

PS
ponoć z najnowszych doniesień:  już nawet 160g glukozy nie starcza mózgowi!  :wink:  :lol:

viola44

Cytat: admin w 2009-10-19, 20:21:05
...tylko, że je trzeba samodzielnie utlenić!  8)
I tu się sprawy komplikują przy fizjologicznym lub chorobowym niedoborze tlenu!

admin, no rozwiń to prosze....:-)

admin

A bardzo proszę:
spalanie 1g ciał ketonowych w bombie kalorymetrycznej daje następujące wartości:
ciepła w kcal - 7,43, ml CO2 - 1157,2, ml tlenu niezbędna do spalenia - 1542,9 RQ - 0,75, kcal/l O2 - 4,82, kcal/l CO2 - 6,42.
Ale organizm to nie jest bomba kalorymetryczna, więc podane wartości są czysto teoretyczne i aby je urealnić, również czysto teoretycznie powstało wiele równoważników kcalorycznych (Rubnera, Awartera, Gautinera, Sandstroma, MRC... i Kwaśniewskiego) Oststniego autora nie były publikowane.

Od strony biochemicznej wygląda zaś to tak:
z ciał ketonowych jedynie betahydroksymaślan po dehydrogenacji (<->) i acetooctan po "tiolowaniu" (wyłącznie tiolazą mięśniową (i) lub mózgową*) mogą się utlenić przez cykl kwasu cytrynowego, transport elektronów w łańcychu oddechowym i fosforylację oksydacyjną dając odpowiednio z mola: acetooctan - 23 moli ATP, beta-hydroksymaślan - 26 moli ATP.
Pozostaje jeszcze kwestia acetonu, który powstaje nieodwracalnie (<-) z acetooctanu po dekarboksylacji.
Energenycznie w organizmie nie ma możliwości jego utlenienia i musi być koniecznie wydalony jako produkt wybitnie szkodliwy albo (i) przez górne drogi oddechowe, albo (i) przez skórę, albo (i) najczęściej z moczem w postaci "krzyżyków" na papierku do pomiaru "ciał ketonowych". Przy dużym wzroście poziomu acetonu we krwi wątroba go rozkłada (nie znam dokładnie tego procesu, ale mogę go odszukać w razie potrzeby).
W zależności ile powstanie acetonu (w syndromie cukrzycowym pochodzi on z glukozy) - są różne energetyczne wartości "ciał ketonowych".

Przypuszczam, że tylko więcej pytań się rodzi?
Zapraszm w takim razie do studiowania biochemii.

* tiolaza mitochondrów hetapocytów  może jedynie kondensować  2 cząsteczki acetylo-CoA do acetoacetylo-CoA i dlatego wątroba nie ma możliwości utleniania ciał ketonowych.

viola44

Cytat: admin w 2009-10-20, 10:58:29
A bardzo proszę:
spalanie 1g ciał ketonowych w bombie kalorymetrycznej daje następujące wartości:
ciepła w kcal - 7,43, ml CO2 - 1157,2, ml tlenu niezbędna do spalenia - 1542,9 RQ - 0,75, kcal/l O2 - 4,82, kcal/l CO2 - 6,42.
Ale organizm to nie jest bomba kalorymetryczna, więc podane wartości są czysto teoretyczne i aby je urealnić, również czysto teoretycznie powstało wiele równoważników kcalorycznych (Rubnera, Awartera, Gautinera, Sandstroma, MRC... i Kwaśniewskiego) Oststniego autora nie były publikowane.

Od strony biochemicznej wygląda zaś to tak:
z ciał ketonowych jedynie betahydroksymaślan po dehydrogenacji (<->) i acetooctan po "tiolowaniu" (wyłącznie tiolazą mięśniową (i) lub mózgową*) mogą się utlenić przez cykl kwasu cytrynowego, transport elektronów w łańcychu oddechowym i fosforylację oksydacyjną dając odpowiednio z mola: acetooctan - 23 moli ATP, beta-hydroksymaślan - 26 moli ATP.
Pozostaje jeszcze kwestia acetonu, który powstaje nieodwracalnie (<-) z acetooctanu po dekarboksylacji.
Energenycznie w organizmie nie ma możliwości jego utlenienia i musi być koniecznie wydalony jako produkt wybitnie szkodliwy albo (i) przez górne drogi oddechowe, albo (i) przez skórę, albo (i) najczęściej z moczem w postaci "krzyżyków" na papierku do pomiaru "ciał ketonowych". Przy dużym wzroście poziomu acetonu we krwi wątroba go rozkłada (nie znam dokładnie tego procesu, ale mogę go odszukać w razie potrzeby).
W zależności ile powstanie acetonu (w syndromie cukrzycowym pochodzi on z glukozy) - są różne energetyczne wartości "ciał ketonowych".

Przypuszczam, że tylko więcej pytań się rodzi?
Zapraszm w takim razie do studiowania biochemii.

* tiolaza mitochondrów hetapocytów  może jedynie kondensować  2 cząsteczki acetylo-CoA do acetoacetylo-CoA i dlatego wątroba nie ma możliwości utleniania ciał ketonowych.

thank you wery much :-) niby to wszystko pisze w harperku, ale Ty admin zawsze dołożysz jakieś zdanie ponad, które konkluduje treści harpera....:-)

admin

Bo "Harperek" przeważnie pisze o faktach, ale czasem błędnie wnioskuje... No, ale jemu wolno, bo to prof...? :wink:

admin

Nadszedł okres bicia rekordów, bo pogoda idealna 5-7st.C i mżawka na dokładkę.
A do tego idealne warunki do zahartowania ...
Ale biegam dla zdrowia, a nie rekordów.
BIEGAJ  :D