Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Czyli początkowa faza to jest w dalszym ciągu MC, dopiero później dźwigam nad głowę. I znowu widzę, że ten moment przejścia z MC do samego rwania jest najcięższy technicznie. :roll:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-15, 09:55:41
http://www.youtube.com/watch?v=9LLbOsKkofc  :roll:

Różnice w podejściu. Pyrros rwał z niższego siadu.

Aha, to rwanie tez ma jakby na początku dwie fazy. A ja chciałam jednym ruchem wyrwać z podłogi sztangę a wtedy cały ciężar idzie na ręce. To się tak nie da.  :roll:
Słusznie.
Rwanie jest ćwiczeniem jednotaktowym, ale każdy, kto rwał, wie, że należy najpierw ciężar "zawiesić" w powietrzu, a potem pod niego wejść :D
Sytuacja analogiczna z popularną sztuczką na dzikim zachodzie, strzałem do wyrzuconej monety 8)
Na rzuconą w niebo monetę oddziałują dwie siły, siła mięśni rzucającego i grawitacja.
Kiedy, w pewnym momencie się zrównoważą, coin "zawisa" na chwilkę w powietrzu i wtedy należy oddać strzał.
Tak samo jest ze sztangą :lol:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-15, 09:59:26
Czyli początkowa faza to jest w dalszym ciągu MC, dopiero później dźwigam nad głowę. I znowu widzę, że ten moment przejścia z MC do samego rwania jest najcięższy technicznie. :roll:
Prowda :D
Ale z zastrzeżeniem, że to dynamiczny ciąg w chwycie rwaniowym, ze szrugiem i wspięciem na palce 8)

Dasna

:D :D :D :D
No, tom siem nie spodziewała, że rwanie nie będzie takie dramatyczne, choć piszczele ucierpiały. :?

Rozgrzewka, rozciąganie i....pojechali. Zaczęłam z taka pewna nieśmiałością a potem
Z 10 pojedynczych albo podwójnych rwań i  21 kg. :shock: I jak to Ty , Gavroche nazywasz  zlockautowałam nad głową z przechyłem w tył. No, po prostu sama nie wierzyłam. :D :
Ale opuszczanie tez daje w kość, bo te szeroko rozstawione ręce nie są jeszcze przyzwyczajone.
1. Zarzut 4 x 4 28, 5 kg to jest póki co mój max.kg. I tez otwierają się klapki, bo przy większym ciężarze muszę podejść pod sztangę. Jakie to fantastyczne,jak miękko na nogach amortyzuję opadająca sztangę.
2. Przysiady przednie 3 x 4 28, 5 kg
3.MC na prostych nogach 3x4 31kg byłoby więcej , ale już odczuwać zaczęłam zmęczenie, bo bardzo się przykładałam do techniki wszystkich ćwiczeń.
4.Pull through 3 x 10
5.Ginekologia 3 x 20 55 kg.
Bieżnia intensywnie 8 min. i wyszłam naprawdę zmęczona. Potem zasnęłam w fotelu. :lol:

administ

Rwałaś piszczele?  :roll: :mrgreen:

Dasna

Cytat: admin w 2014-04-15, 18:06:11
Rwałaś piszczele?  :roll: :mrgreen:
:( Tak pilnowałam techniki. :?

administ

A to ciężka sprawa z tym pilnowaniem techniki dla piszczeli...  :?  :wink:

Dasna

Cytat: admin w 2014-04-15, 18:21:39
A to ciężka sprawa z tym pilnowaniem techniki dla piszczeli...  :?  :wink:
Dla grdyki też, przy zarzucie.  :?

Gavroche

Takie dogadanie się z bryłą metalu by stanowiła niemal przedłużenie ciała to frajda, co nie? :D
A poczekaj na chwilę kiedy będziesz robiła pełny podrzut trójkami, albo rwanie dwójkami, z dużym obciążeniem...
Z niezachwianą pewnością i precyzją, jak na żywej suwnicy Smitha :D
Trzeba się mitygować by się nie śmiać w głos :D

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-04-15, 18:26:01
Takie dogadanie się z bryłą metalu by stanowiła niemal przedłużenie ciała to frajda, co nie? :D
A poczekaj na chwilę kiedy będziesz robiła pełny podrzut trójkami, albo rwanie dwójkami, z dużym obciążeniem...
Z niezachwianą pewnością i precyzją, jak na żywej suwnicy Smitha :D
Trzeba się mitygować by się nie śmiać w głos :D
:D :D.

Co to jest podrzut trójkami ? :roll:

Gavroche

Po trzy powtórzenia :D
W ciężarach raczej więcej się nie robi, zwykle mniej 8)

Dasna

Czyli jednak w rwaniu najtrudniej będzie mi siadać z rękami nad głową. To jest niesamowicie trudne. I jeszcze trzymać te ręce odchylone do tyłu.

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-04-15, 18:44:54
Czyli jednak w rwaniu najtrudniej będzie mi siadać z rękami nad głową. To jest niesamowicie trudne. I jeszcze trzymać te ręce odchylone do tyłu.
Jeśli chcesz, rób ćwiczenie wspomagające: przysiad z ciężarem nad głową jednorącz.
Weź lekką sztangielkę (odważnik byłby najlepszy) wyrwij ją i z tak zablokowanym ciężarem zrób przysiad.
Myśl o rwaniu; rozstaw stóp, krzywizna kręgosłupa, ramię trzymaj leciutko za głową, ciężar na piętach.
To jest ćwiczenie na siłę-gibkość (cecha nie znosząca znużenia) więc rób po dwa powtórzenia na rękę w dwóch, trzech seriach.
Zmieniaj ciężar sztangielki tak, by stanowił wyzwanie, ale nie na chama :D

Popatrz sobie na filmiki z tym ćwiczeniem.
Przy okazji zobacz Sots Press, wersja ze sztangą, nawet gryfem, powala za pierwszym razem większość ludzi.
Pozycja w głębokim przysiadzie z rękami uniesionymi jest bardzo niekomfortowa, bo w takim ułożeniu ciała, jedne mięśnie hamują drugie  :D

administ

To na skoliozę?  :roll: :wink:

Gavroche

Cytat: admin w 2014-04-15, 20:58:54
To na skoliozę?  :roll: :wink:
Bardzo przydatne przy jakichkolwiek kłopotach z kręgosłupem :D

Dasna

Dzisiaj na pilatesie były tylko 4 osoby. Święta, przygotowania, wyjazdy.

Gavroche

A prowadząca była?

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-04-17, 09:03:05
A prowadząca była?
Tak. :lol:
Prowadząca jest współwłaścicielką klubu razem z mężem. Zdecydowali, że w sobotę klub będzie nieczynny a ja się właśnie w sobotę wybierałam.