Autor
|
Wtek: BIEGANIE (Przeczytany 3910174 razy)
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Gavroche
|
Pamiętam, nawet tam byłem Ja wiem o co Hannibalowi chodziło, o proporcje. Zdaje się, że on wtedy miał okres dużych ilości jedzenia i się trochę usprawiedliwiał... Dr Kwaśniewski też opisywał jednego grubasa, co zjadał kilogram masła i coś na kolację Gdyby podstawić resztę GSO do proporcji, to podobnie by było... Ten wielki chłop z listów, jakoś bardzo szybko schudł i przestał tyle potrzebować. Ale zmężniałem od czsów tej fruktozy
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo to drobnym druczkiem piszą! Aby nie każdy wypatrzył!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja nie walczę aż tak szczegółowo, bo za mały frędzelek jestem z biochemii. Ale bardzo lubię zagadki "na chłopski rozum", tłuszczyca jako choroba, wegetarianie w Europie paleo, chude białko jako wyłączne pożywienia i takie tam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tylko, że dawniej wg naukowych poglądów się tyło wyłącznie od tłuszczu pokarmowego, a nie od cukrowców, bo cukier dawał energię, a tłuszcz był nie wiadomo po co zjadany i tylko choregosterola dostarczał! Nawet jak się tyło, nie jedząc tłuszczu pokarmowego, to słonina się odkładała, więc twierdzenie Dr-a, że "łot tuscu siem nie tyjem" - jest fałszywe, bo słonina podskórna to przecież tłuszcz jest. A że produkcji endogennej z glukozy, tym gorzej dla tłuszczu... Bo "Kwaśniewski siem mydli" I w zasadzie to całe podsumowanie wieloletniej, internetowej dyskusji dobrodzieciowej na temat DO.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tylko, że dawniej się tyło wyłącznie od tłuszczu pokarmowego, a nie od cukrowców, bo cukier dawał energię, a tłuszcz był nie wiadomo po co zjadany i tylko choregosterola dostarczał! Nawet jak się tyło, nie jedząc tłuszczu pokarmowego, to słonina się odkładała, więc twierdzenie Dr-a, że "łot tuscu siem nie tyjem" - jest fałszywe, bo słonina podskórna to przecież tłuszcz jest. A że produkcji endogennej z glukozy, tym gorzej dla tłuszczu... A doświadczenia hodowców i zootechników od...zawsze? Świnia je kartofle, zboże i chudą serwatkę, a tyje jak świnia Zwierzęta futerkowe tyją na mięsie i zbożu, a chudną, kiedy część Ww zastąpić tłuszczem, izokalorycznie! To chyba były moje pierwsze przemyślenia z serii "wow"!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A mi powiedzial pan przyszly medyk tak: Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze. I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
A mi powiedzial pan przyszly medyk tak: Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze. I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu. No właśnie takich rozmówek chciałbym uniknąć...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze. I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu. Jak coś czego nie ma, może pomijać etap, którego nie przechodzi? Sprytki wymyśliły sobie odmyk, aby błędnie "wyjaśnić" niewyjaśnialne, bo nawet Harperka się nie chce dokładnie przeczytać.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Fruktoza jest metabolizowana nieco inaczej, z pominieciem 1 z etapow kontrolnych glikolizy. Czyli nadmiar fruktozy jest jeszcze gorszy nix nadmiar czystej glukozy. Poczytaj najpierw jakim szlakiem fruktoza jest wlaczana do glikolizy to porozmawiamy. Rozne sa szlaki dla watroby a inny dla miesni i tkanki tluszczowej. Masz to zawarte w Harperze. I glownym etapem kontrolnym jest etap katalizowany przez PFK czyli przeksztalcenie fruktozo-6 fosforanu do fruktozo 1,6-bisfosforanu. Jak coś czego nie ma, może pomijać etap, którego nie przechodzi? Sprytki wymyśliły sobie odmyk, aby błędnie "wyjaśnić" niewyjaśnialne, bo nawet Harperka się nie chce dokładnie przeczytać. W sensie co "czego nie ma"? No z takimi medykusami, co to sie chwala, ze Harpera znaja na pamiec to ja nie podyskutuje. Ja tylko pasjonat-hobbysta jestem, amator Ale tak z boku to jak on wyrecytuje taka formulke, to wszyscy "ooooooooo" i miny z podziwem. No i taki ma zawsze racje
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ostatnio dowiedziałem się od "dietetyka",że ziemniaki mają lipne węglowodany maltozę (trawienie skrobi)
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A skrobia pomija etap glikolizy i zamienia się w skrobio-6 fosforan Sam wiesz, ze to walki z wiatrakami
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Temat rzeeeeka panie . Tylko na priva tlumy, nie? Ten strach przed wstydem jest zastanawiajacy wrecz
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|