Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

slawek

Cytat: lutonn w 2007-10-28, 21:38:13
A nie lepiej polaczyc przyjemne z pożytecznym np zostac kurierem albo listonoszem hehehe  :D :lol: :lol:
Dobre ;P

P.S.
Siedzi smutny Listonosz przed klatką wieżowca, podchodzi do nie go mały chłopczyk i pyta co się stało ?? on odpowiada że ma telegram do doręczenia na 10 piętro a winda zepsuta :( na co chłopiec: to niech pan wyśle Pocztą !! ;)

kodar

CytatA nie lepiej polaczyc przyjemne z pożytecznym np zostac kurierem albo listonoszem hehehe   

u nas wlasnie poszukuja listonoszy,do rozwozenia doreczen ......... rowerami :)

elmo

Zastanawiam sie kto dziś listy pisze? hehe.
Listonosz powinien zmienić nazwe na "reklamonosz" albo "rachunkonosz" hehe

toan

A ja dostaję rachunki za telefon z wielką blachą, aby przesyłki były cięższe niż ustawa "O ochronie monopolu PP" przewiduje!. Za te "blachy" to powinny płacić te p-osły, co wprowadzali ustawę!.

toan

Cytat: Daniel_dn w 2007-10-28, 20:29:47
Ale można się przerzucić na pływanie, jazdę na rolkach, czy sporty siłowe. Ostatecznie można ograniczyć się do robienia przysiadów. Tak ze 600 na raz. Chodzi przecież tylko o aktywność fizyczną.

Naturalnym sposobem ruchu (przemieszczania się) dla człowieka (mężczyzny) był bieg (w zasadzie trucht, czyli coś pośredniego między stępem (marszem), a kłusem (szybkim biegiem), a nie pływanie, czy latanie, ani jazda na rolkach, rowarze, motorze, samochodem... czy inna teleportacja  :wink:

PS
Dla człowieka (kobiety) bardziej naturalnym ruchem był chód z ciężarem na jednym z bioder (czasem na obu) i zdobienie jaskini :wink: , ale w dzisiejszych czasach się wszystko miesza...

elmo

Toan fantazjujesz  :D .To może przeniesmy się do epoki kamienia łupanego.Porzućmy cały dorobek cywilizacji  :)
Zrezygnuj z samochodu na rzecz truchtu ,z kuchenki gazowej , czy elektrycznej na rzecz ogniska itp.  :)

toan

Jaki jest powód dla którego miałbym rezygnować z samochodu na rzecz truchtu... ...na rzecz ogniska?.
Dziś nie biega się za jedzeniem,...    ...nie zadymia się domostwa przy pieczeniu mięsa no chyba, że ktoś lubi!.
Ja lubię i truchtać i jeździć samochodem, lubię i elektryczny piekarnik i ruszt, lubię wiele rzeczy z przeszłości i teraźniejszości, które sprawiają radość życia "tu i teraz"  :wink: :mrgreen:
Przez to mogę więcej zrobić dla siebie... 8)

elmo

Cytat: toan w 2007-10-29, 09:39:52
Jaki jest powód dla którego miałbym rezygnować z samochodu na rzecz truchtu... ...na rzecz ogniska?.

Zdrowie? hehe

Daniel_dn

Zgodnie z planem dzisiaj z rana przebiegłem swoją trasę leśną 15 kilometrową. Był to już bieg dla zdrowia, a nie dla wyników. Jednak dobrze się tak zmęczyć i spocić. Przy tym spalić wszystkie śmieci w organizmie, tak jak to pisze Toan. Bieg mi najbardziej odpowiada i nie zmienię go na inną dyscyplinę. Chociaż jeździłem już rowerem i pływałem, a nawet jeździłem na rolkach.

Daniel

elmo

A ja dziś się też trochę przebiegłam  :) .Byłam dosyć mocno zmobilizowana,więc nie zwracałam uwagi na jakieś "wstrząsy" hehe
Doszłam do wniosku,że smialo mogę rozpocząć marszobiegi.Ale zaraz dopadła mnie myśl,że zawsze robię na odwrót-niektórzy zimą przestają biegać,a ja zaczynam hehe.

Blackend

Cytat: Daniel_dn w 2007-10-29, 12:15:57
Bieg mi najbardziej odpowiada i nie zmienię go na inną dyscyplinę. Chociaż jeździłem już rowerem i pływałem, a nawet jeździłem na rolkach.

jedno nie wyklucza drugiego. można biegać, jeździć na rowerze, chodzić po górach, pływać, grać w tenisa :)
trzeba się ruszać. moja córa woli pływać i fajnie, a ja się cieszę, że jej się chce i nie muszę jej namawiać :)

grizzly

Cytat: Daniel_dn w 2007-10-29, 12:15:57
...Był to już bieg dla zdrowia, a nie dla wyników. ...

Widze Daniel, ze ewolucja ciebie dopadla.  :D 8)

Ale jak to mowia lepiej pozno ............ 8)

Ma to jednak jeden wielki minus dla ciebie - oddala od spotkania z twoim Bogiem. 8)
bo bieg "dla wynikow" przyblizal.  8)

Jednak sie zastanow, czy to dobra droga dla ciebie? :D 8)

Daniel_dn

Jedną z reakcji organizmu na wysiłek fizyczny są zmiany w ilości i składzie białych ciałek krwi. Zaobserwowano, że podczas wysiłku fizycznego o umiarkowanej intensywności następuje wzrost ilości limfocytów, neutrofilów i komórek naturalnych niszczycieli. Przy nadmiernym wysiłku następuje ich zmniejszenie.

toan

Każdy organizm dąży do homeostazy. Homeostaza to stałość warunków w jakich dany organizm funkcjonuje. Na stałość warunków funkcjonowania organizmu mają wpływ warunki zewnętrzne (temperatura, wilgotność i skład powietrza, odżywianie, wysiłek fizyczny i wiele innych), a także uwarunkowania wewnętrzne, głównie geny - a ściślej szlaki metaboliczne w nich "zapisane" pozwalające na utrzymanie stałej temperatury, stężenia osmotycznego płynów ustrojowych czyli stałości regulacji humoralnej i wielu innych.
Gdy zapewnia się danemu organizmowi stałość warunków (homeostazy i wewnętrznej, i zewnętrznej) organizm ma szansę na funkcjonowanie poprawne, czyli osiąga stan pełnej zdolności do utrzymania równowagi między organizmem, a środowiskiem zewnętrznym i do adaptacji do zmiennych środowiska wewnętrznego i zewnętrznego w zakresie pozwalającym na tę adaptację - czyli ZDROWIE, określane dodatkowo u człowieka przez WHO, jako stan "błogostanu" :wink: niezależny od wyników analizy laboratoryjnej!, z wyłączeniem sztucznego poprawiania nastroju osobniczego np: narkotykami, alkoholem lub innymi metodani wpływającymi na psychikę, czyli elementu homeostazy mózgu.
Nauką zajmującą się problematyką zdrowia jest higiena - przeciwieństwo medycyny  :?
Stąd wniosek: aby nie trafić w "łapska" medycyny, należy poznać zasady higieny.
c.d.n.

kodar

CytatDla człowieka (kobiety) bardziej naturalnym ruchem był chód z ciężarem na jednym z bioder (czasem na obu)

te kochane ciezary moglabym nosic przez cale zycie,tylko one tak szybko wyrastaja :lol: :lol:

elmo

Cytat: kodar w 2007-10-30, 10:15:37
CytatDla człowieka (kobiety) bardziej naturalnym ruchem był chód z ciężarem na jednym z bioder (czasem na obu)

te kochane ciezary moglabym nosic przez cale zycie,tylko one tak szybko wyrastaja :lol: :lol:

Jaki problem? Jeden "ciężar" wyrośnie,to postarać się o następny  :P  :D

toan

Cytat: kodar w 2007-10-30, 10:15:37

Ale ile radości przy tym dają, zawłaszcza dziadkom, gdy obserwują, jak własna ćwierć się połączyła z właściwą ćwiercią puli genów :D. Pozostaje tylko najtrudniejsze - czuwanie nad nauką myślenia  8). Dziadkowie mogą (powinni) odegrać w tym procesie kluczową rolę, bo wnuki ponoć się kocha bardziej niż własne dzieci? :shock:.

kodar

no tak,jezeli ma sie tych dziadkow w poblizu,
moje przebywaja z nimi tylko 2,3 razy w roku za to b. intensywnie,
jednak zbyt malo,ja nad tym ubolewam a widze,ze i one ciagle tesknia,
dziadkowie tez juz po 70 lat maja,sa schorowani i miazdzycowi :? :( :)

elmo

Cytat: toan w 2007-10-30, 10:32:33
...bo wnuki ponoć się kocha bardziej niż własne dzieci? :shock:.

Czy to również już trzeba podciągnąć pod regułę?       

toan

No tego nie wiem z własnego doświadczenia, bo nie jestem jeszcze dziadkiem  :roll:, ale tak mawiają.
Z własnego doświadczenia zaobserwowałem, że jak chcę "znaleźć" Tatę, to najszybciej przez syna mi się to udaje :D. Jakoś tak razem wszędzie chadzają :shock: - jak są razem. A jak coś chcę "nagrać" na www.dr-k.pl - to muszę sam jechć do Ciechocinka  :(
Z "osłupieniem" zaobserwowałem wielokrotnie, że Dr Kwaśniewski potrafi "opuścić" nawet najważniejszych gości przyjmowanych we włanym domu - podążając za wnukiem!. Wcześniej (gdy nie było wnuka) się to nigdy nie zdarzało  :?. Chyba fajnie jest być Dziadkiem!