Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2383530 razy)
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Taka ciekawostka dla tych od lovecarbu,którzy "zakąszają" Olive Extra dziewica " Z biochemicznego punktu widzenia rację należy przyznać J. Kwaśniewskiemu:nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, spalającym się w ustroju w sposób znacznie prostszy i przy najmniejszym zużyciu białka i niektórych składników regulujących, niż węglowodany. By wniknąć do cyklu Krebsa jako aktywny octan potrzebuje kwas tłuszczowy tylko kilku enzymów, podczas gdy glukoza- kilkunastu. Także wydalanie produktów spalania (CO2 i H20) w przeliczeniu na jednostkę energii jest niższe w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku węglowodanów. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe , jako uboższe w wodór, dają w wyniku spalania nie tylko mniej energii,ale także zużywają relatywnie więcej tlenu na jednostkę uzyskanej energii, jako że spalanie wodoru wymaga mniej tlenu niż spalanie węgla. Zatem dostarczanie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać zapotrzebowanie na tlen i równocześnie zwiększać wydalanie CO2, co z pewnością utrudni oddychanie tkankom, zwłaszcza najbardziej narażonym na niedobór tlenu, np. słabo ukrwionym" źródło: "Jak nie chorować?" http://images.rxlist.com/images/rxlist/liposyn-33.gif
HI PA (fat, 40% of energy; PA, 16.8%; OA, 16.4%) vs HI OA (fat, 40%; PA, 1.7%; OA, 31.4%) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f2.jpg http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f1.jpg
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Cos mariusz ta wasza akademia ledwo zipie, raz dziala raz nie, biedny gavro musi sie tam meczyc
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
tyle tam botow pracuje No i wiekszosc uzytkownikow tego forum, cytujac klasyka z tego forum 'Otacza nas społeczeństwo...' i takie tam. Ja urzeduje gdzie indziej...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja urzeduje gdzie indziej... znaczy siem gdzie jezeli mozna wiedziec?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
To musi zostac ' w tajemnicy' Tam nie banuja za 'Kwasniewskich' ,choc sfdy sie zmienia na +. Jak mawia admin:jeszcze krok i przyznaja racje dr.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
mozesz na pm rzucic jezeli sie boisz ataku klonow i innych cebulakow, chetnie zerkne
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
a biednego gavro zaprosiles na sa i zostawiles samego
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Od kapitana zależy w(y)płynie na otwarte morze czy mieliznę. Gavro Zresztą jakby się mu nie podobało,znudziło zwinąłby swoje zabaweczki (cykl treningowy chyba dobiegł końca) he he ....
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Praktycznie caly weekend bylem w rozjazdach, i to takich zajetych, ze nie mialem nawet czasu zjesc do 17-18. Wczoraj wrocilem nieco zmeczony i pierwszy posilek zjadlem po 18, zapodalem sobie spora miche rosolu i prawie pol kostki masla do tego, troche miesa etc. Myslalem, ze dzisiaj rano nie bede mial sily ale jak juz sie zwloklem i zlapalem za zelazo okazalo sie ze wprost przeciwnie
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Praktycznie caly weekend bylem w rozjazdach, i to takich zajetych, ze nie mialem nawet czasu zjesc do 17-18. Wczoraj wrocilem nieco zmeczony i pierwszy posilek zjadlem po 18, zapodalem sobie spora miche rosolu i prawie pol kostki masla do tego, troche miesa etc. Myslalem, ze dzisiaj rano nie bede mial sily ale jak juz sie zwloklem i zlapalem za zelazo okazalo sie ze wprost przeciwnie I ja teraz nie mam czasu zawsze zjeść na czas, ale nie zauważyłem spadków mocy. Nie przejmuję się zbytnio jedzeniem, a na pewno nie żyję od posiłku do posiłku, myśląc o nich w przerwach
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nie przejmuję się zbytnio jedzeniem, a na pewno nie żyję od posiłku do posiłku, myśląc o nich w przerwach To zle, powinienes caly czas byc czujny i obserwowac, czy nie ma suchosci w ustach, pieczenia w gardle, czy apetyt dopisuje, czy oczy w porzadku, czy waga i cisnienie nie skacze, czy wszystko jest ok, bo jak nie to znaczy zes pan jest rolniko-hodowca albo zbieraczo-mysliwym i juz wszystko na marne poszlo. Tak wiec nie spac, czuwac!
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Nie przejmuję się zbytnio jedzeniem, a na pewno nie żyję od posiłku do posiłku, myśląc o nich w przerwach To zle, powinienes caly czas byc czujny i obserwowac, czy nie ma suchosci w ustach, pieczenia w gardle, czy apetyt dopisuje, czy oczy w porzadku, czy waga i cisnienie nie skacze, czy wszystko jest ok, bo jak nie to znaczy zes pan jest rolniko-hodowca albo zbieraczo-mysliwym i juz wszystko na marne poszlo. Tak wiec nie spac, czuwac! Czepiasz się Cebulaka biednego, on pewno nie ma zajęć pozalekcyjnych tylko siedzi i myśli o jedzeniu, a co wymyśli to napisze... A może to takie hobby? Ja mam inne, nie znaczy lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja jutro koncze 4 tydzien, co ciekawe niby tak na luzie ale fajnie to czucie jednak jest.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ja jutro koncze 4 tydzien, co ciekawe niby tak na luzie ale fajnie to czucie jednak jest.
A ja już chyba 10-ty, bo ciężko jest, dzwonki odstawiłem, bo już bardziej przeszkadzają niż pomagają W Święta odpoczywam, po Nowym robię jakieś dłuższe bodyweight, kalistenika dobra na wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dzisiaj od rana z lomem w garsci, rozbiorka starej drewnianej, 50 letniej chaty. Kiedys to gwozdzi nie zalowali Normalnie rak nie czuje, czesciowo od tego, ze lom zimny a czesciowo od machania. Trening wykanczajacy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj od rana z lomem w garsci, rozbiorka starej drewnianej, 50 letniej chaty. Kiedys to gwozdzi nie zalowali Normalnie rak nie czuje, czesciowo od tego, ze lom zimny a czesciowo od machania. Trening wykanczajacy Znieczulisz się niebawem, tylko rady zgarnij od Amina
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Normalnie nie chce mi sie, rano walnalem tredycyjna kawalke z maselke, potem w poludnie przywiezli kielbase z wody wiec zjadlem pare kawalkow i dopelnilem 30ml smietanki 30%. Na sama mysl, ze mam wodke pic az mnie wykreca, ale takie to uroki parapetowek. Sprobuje sie wylgac jadac samochodem hehe
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Normalnie nie chce mi sie, rano walnalem tredycyjna kawalke z maselke, potem w poludnie przywiezli kielbase z wody wiec zjadlem pare kawalkow i dopelnilem 30ml smietanki 30%. Na sama mysl, ze mam wodke pic az mnie wykreca, ale takie to uroki parapetowek. Sprobuje sie wylgac jadac samochodem hehe
Jak ja przestałem pić, a mnie namawiali to mówiłem "nie" i tyle. Jak który był bardziej namolny mówiłem, że mam nadżerki na dwunastnicy i biorę antybiotyk Bo antybiotyki i alkoholu to pod żadnym pozorem nie wolno!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No tak, ale tak mozesz kitowac kogos, kogo ledwo znasz a nie kogos kogo znasz szmat czasu hehe. Od razu sie polapie, ze cos krece
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|