Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

O już są!  :D
Idę się przebierać...

renia

Za kogo się dzisiaj przebierasz?  :lol:

viola44

admin chyba w samych szortach popędzisz w taki upał przy okazji zmieniając kolor skóry na mahoń... :D

_flo

Cytat: admin w 2009-07-04, 13:28:34
Nie, bo to dość szybko przechodzi, ale stała godzina biegania ma tę zaletę, że się wylatuje bez rozgrzewki...
Osobiście nigdy nie stosuję rozgrzewek przed bieganiem. Parę kroków i już się wskakuje na obroty.  :D

PS
już tak mam, że pomyślę, zaczynam się przebierać, robi mi się cieplej i ... :lol:

faaaaajnie
nasze cialo zna zaskakujaco duzo mechanizmow homeostazy i regulacji
ponoc na przyklad taki hormon adrenocorticotropin jest odpowiedzialny za pobudke o ustalonej godzinie, czyli w sumie dziala jak wbudowany zegarek z alarmem
godzine przed zaprogramowana pobudka poziom tego hormonu wzrasta i delikatnie nas przywraca do dzialania

renia

Tak gorąco u nas, że znowu dzieciaki namówiły mnie na jezioro. Nad morze, bez klimy, strach jechać  :? bo korki.  :)

admin

Cytat: _flo w 2009-07-04, 14:09:09
nasze cialo zna zaskakujaco duzo mechanizmow homeostazy i regulacji...

Nirwana  :wink:
Joga coś w sobie ma, ale nigdy nie praktykowałem i nie mam zamiaru.
Radość życia i spontaniczność jest lepsza od umartwiania ciała... :D

PS
o już mi pianka wychodzi z wanny!

viola44

ACTH i owszem, na pobudkę ma wpływ a co ma wpływ na ACTH i całą oś podwgórze przysadka nadnercze?  Myślę (gdy pisze myślę nie oznacza że tak musi być bo to tylko moje kombinacje) iż właśnie nasza, psychika, nastawienie, zakodowanie w podświadomość pewnych wzorców, wręcz zaprogramowanie naszego organizmu poprzez ciągłe powtarzanie tych samych czynności w określonym czasie ma duży wpływ na całą grę hormonów stąd admin na samą myśl czy nawet czynność związaną z przebieraniem poczuł przypływ energii... :) przykładów można by mnożyć setki...

viola44

Cytat: admin w 2009-07-04, 14:52:33
Cytat: _flo w 2009-07-04, 14:09:09
nasze cialo zna zaskakujaco duzo mechanizmow homeostazy i regulacji...

Nirwana  :wink:
Radość życia i spontaniczność jest lepsza od umartwiania ciała... :D

PS
o już mi pianka wychodzi z wanny!

admin joga to nie jest umartwianie ciała, no coś Ty... :D wręcz przeciwnie.... joga przywraca radość życia.. :D co ma spontaniczność do jogi?  nic, tak samo jak spontaniczność do biegów, również nic....spontaniczna to ja moge sobie być wiesz....w innych dziedzinach życia.... :D zresztą nie próbowałeś więc i nie wiesz he... :D

_flo

Cytat: viola44 w 2009-07-04, 15:02:36
ACTH i owszem, na pobudkę ma wpływ a co ma wpływ na ACTH i całą oś podwgórze przysadka nadnercze?  

no tak ACTH to tylko kawalek calej bajki, wlasnie doczytalam, przysadka wydziela ACTH -> nadnercza wydzielaja kortyzol

viola44

Cytat: _flo w 2009-07-04, 15:15:24
Cytat: viola44 w 2009-07-04, 15:02:36
ACTH i owszem, na pobudkę ma wpływ a co ma wpływ na ACTH i całą oś podwgórze przysadka nadnercze?  

no tak ACTH to tylko kawalek calej bajki, wlasnie doczytalam, przysadka wydziela ACTH -> nadnercza wydzielaja kortyzol

nio tak flo, dobrze wyczytałaś no własnie to jest ta OŚ o której pisałam, to bardzo ważne połączenie zresztą sprzężone zwrotnie, na najniższym szczeblu tej osi jest właśnie kortyzol tak ważny w mobilizacji organizmu do działania....ACTH również działa na inne hormony kory nadnerczy, tzw. mineralokortykoidy, z których najważniejszy aldosteron, steruje gospodarką mineralną...a rdzeń nadnerczy produkuje adrenalinę i noradrenalinę, dlatego w gospodarce hormonalnej jest przeważnie tak, gdy jeden z elementów niedomaga cała piramida ulega zachwianiu, rozprężeniu co ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu łącznie z metabolizmem....

admin

No podoba mi się taka dyskusja.
Proszę przeczytać sobie o niehormonalnej regulacji głównych szlaków metabolicznych. To bardzo ważne jest!

RTS

Eh, ta biochemia - złożona prawie jak elektronika.

renia

Dzisiaj wróciłam szybko z nad jeziora, bo zaczęła mnie boleć głowa. Nie wiem, czy to przegrzanie, czy dzisiejszy stres, albo jedzenie z baru  :? Rzadko mi się jakieś bóle zdarzają.

admin

Cytat: viola44 w 2009-07-04, 15:08:39
Cytat: admin w 2009-07-04, 14:52:33
Radość życia i spontaniczność jest lepsza od umartwiania ciała...

admin joga to nie jest umartwianie ciała, no coś Ty... :D wręcz przeciwnie.... joga przywraca radość życia..

Wyraziłam się nieprecyzyjnie, ale już wyjaśniam:
pierwsze zdanie i początek drugiego:
Joga coś w sobie ma... Radość życia i spontaniczność jest lepsza ... - tyczy wesołych religii typu: życie jest piękne, ale krótkie, więc z niego korzystaj w/g prawa naturalnego...
końcówka drugiego zdania:
...od umartwiania ciała.... - tyczy religii typu: "memento mori" - życie jest do niczego, jak się wyspowiadasz, to możesz znów grzeszyć, bój się śmierci po której będzie dopiero pięknie, bo grzechy i tak masz odkupione...  :wink:

admin

Cytat: RTS w 2009-07-04, 17:33:01
Eh, ta biochemia - złożona prawie jak elektronika.

To bardzo podobne dziedziny, tylko elektronika jest na poziomie kodu dwójkowego, a nie trójkowego. :wink:

viola44

Cytat: admin w 2009-07-04, 19:15:02

Wyraziłam się nieprecyzyjnie, ale już wyjaśniam:
pierwsze zdanie i początek drugiego:
Joga coś w sobie ma... Radość życia i spontaniczność jest lepsza ... - tyczy wesołych religii typu: życie jest piękne, ale krótkie, więc z niego korzystaj w/g prawa naturalnego...
końcówka drugiego zdania:
...od umartwiania ciała.... - tyczy religii typu: "memento mori" - życie jest do niczego, jak się wyspowiadasz, to możesz znów grzeszyć, bój się śmierci po której będzie dopiero pięknie, bo grzechy i tak masz odkupione...  :wink:

admin Ty może tak bardziej filozoficznie podszełeś do tematu , ktoś mądry powiedział joga drogą do Boga ponad podziałami... :) pojmowanie jogi jako stanu najwyższej doskonałości duchowej w postaci wyższego stanu świadomośc jest mi obce, ja nie bawię się w medytacje a raczej staram się wyciągnąć to, co wpływa korzystnie na ciało, fizyczność....kiedyś napaliłam się by zgłębić jogę w każdej  płaszczyźnie ale tak jak szybko się napaliłam tak szybko się wypaliłam... poza tym gro ćwiczeń jogi polega na odchylaniu szyi w maxymalnym polożeniu do tyłu , w moim przypadku odpada, wręcz jest zabronione...ćwicząc "powitanie słońca" właśnie ten element z odchylaniem głowy pomijam....

jest jeszcze jedno ćwiczenie które bardzo polecam, nazywa się: proces oczyszczania energetycznego Angisara kriya
procedura wykonania jest bardzo prosta
1)stań w rozkroku 0,5m i wykonaj lekki skłon do przodu
2)wykonaj pełny wydech przez energiczny skurcz miesni brzucha aby spowodować jego wklęśnięcie
3))szybko wypychaj i wciągaj brzuch na bezdechu
4)wykonaj wdech
5)powtórzyć 5 razy

korzyści:
wzrasta apetyt
znacznej poprawie ulega trawienie i wydalanie
zmniejsza sie tkanka tłuszczowa na brzuchu
zostają wydalone gazy z jelit
masaż okreżnicy
gorąco polecam  :D

kriss

Wczoraj z moja córką zrobiłysmy mniej więcej 30 km. na rowerkach i o dziwo dzis nie mam nawet odrobinę zakwasów no i pupa od siodełka nie boli. :P
Powiem że to był mój pierwszy rajd w tym roku.Córka byla w szku , że ja mam taka kondychę.Wiem że to ZO miało na to wpływ.
Musiała mi przyznać rację , poniewarz w zeszłym roku gdy jadłam tradycyjnie, na tej samej trasie poprostu wysiadałam :D

renia

Dawno nie jechałam rowerem (ze trzy lata) , ale ja po 10 km miałam dosyć, z tym, że teren miałam dość trudny, bo po leśnych ścieżkach. Jednak nie przepadam za jazdą rowerową.

kriss

a ja nie moge biegać z pewnych względów, chodzi oczywiscie zdrowotnych,.
Tylko rower mi został, ale polubiłam jazdę tym wehikułem :D

kriss

Dodam jeszcze że po takiej rundce, mam 2 kg mniej na wadze 8).Dlatego pozwalam sobie na jazde tylko raz w tygodniu :?