Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

On nie robi sobie przerw na odpoczynek... :roll:

WojciechS

Nie, on robi tylko przerwy między maratonami...  :wink: :mrgreen:

adampio

Radzio masz jakis dobry program biegowy dla poczatkujacych?
Czytam rozne gazety sportowe z programami biegowymi dla poczatkujasych ale to tak jak w sejmie, kazda ma swoja opinie i program.

W chwili obecnej biegne na zmiane ze szybkim chodzeniem 4 km co zajmuje mi okolo 20-25 min. Zgodnie z zalozeniem programu tak powinienem robic przez pierwszy miesiac. Co drugi dzien. W pozostale plywanie.

Co Ty / Wy / (ludzie biegu) na to?

adampio

No co Renia, smiejesz sie ze mnie?

WojciechS

Nie, Renia daje ci do zrozumienia, że nie jest ludziem biegu...  :wink: :lol: :lol: :lol:

Radzio

Cytat: WojciechS w 2011-08-24, 18:59:17
Radzio na 100%

Dzisiaj wolny bieg, akurat na 66%. ;)  :lol: :lol: :lol: :lol:

WojciechS

A jak się podzieli 66 na trzy, to co to za numer wychodzi?  :shock: :D

Radzio

renia

Cytat: adampio w 2011-08-24, 21:06:09

"adampio" za kogo Ty mnie uważasz?  :roll: Jakbym śmiała... :shock: Milczę :| bo nie mam w tym temacie dużo do powiedzenia i dlatego mi głupio... :oops: :lol:  :wink:

renia

Cytat: WojciechS w 2011-08-24, 21:22:45
A jak się podzieli 66 na trzy, to co to za numer wychodzi?  :shock: :D

A ile lat jest w Polsce demokracja? :roll:

WojciechS

Cytat: Radzio w 2011-08-24, 21:41:30
Ajerkoniak?  8)

Czyli jaja z alkoholem  :shock:
Nie o to idzie, nie o to biega...  :wink: :lol:

Radzio

Cytat: WojciechS w 2011-08-24, 21:45:54
Cytat: Radzio w 2011-08-24, 21:41:30
Ajerkoniak?  8)

....
Nie o to idzie, nie o to biega...  :wink: :lol:

Cytat: Radzio w 2011-08-24, 11:16:06
Cytat: WojciechS w 2011-08-23, 19:39:30
Znaczy, że "renia" nie pije, choć poleca ...  :shock:  :wink: :mrgreen:

Blisko, to znaczy nie całkiem odlegle.  :lol: :lol: Próbujesz dalej? ;) :D

Grasz dalej, .... to wezmę kalkulator. ;)  :lol: :lol: :lol:

WojciechS

Nie, bo już mi się oczy kleją ze zmęczenia...
Idę spać. Dobranoc...  :D

Radzio

Cytat: WojciechS w 2011-08-24, 21:52:26
Nie, bo już mi się oczy kleją ze zmęczenia...
Idę spać. Dobranoc...  :D

Odpowiednie dla wieku zmęczenie to leknasen. :) Szczęściarz :D

Radzio

Cytat: adampio w 2011-08-24, 20:52:07
Radzio masz jakis dobry program biegowy dla poczatkujacych?
Czytam rozne gazety sportowe z programami biegowymi dla poczatkujasych ale to tak jak w sejmie, kazda ma swoja opinie i program.
...

I doigrałem się...
Adamie zaraz po pytaniu udzielasz sam odpowiedzi. Przecież doskonale wiesz, że każdy jest inny. :)

...
W chwili obecnej biegne na zmiane ze szybkim chodzeniem 4 km co zajmuje mi okolo 20-25 min.
...
Co powoduje, że przechodzisz do marszu? Program tak sugeruje?
Z tych 4km jaki procent jest biegu?

Zgodnie z zalozeniem programu tak powinienem robic przez pierwszy miesiac. Co drugi dzien. W pozostale plywanie.
...

Czy program "wie", że uprawiasz dosyć intensywnie (tak sugerujesz) inną formę aktywności ruchowej?
Szybki marsz to dla mnie około 7km/h. Czy o taki szybki marsz "chodzi" programowi?

...
Co Ty ... na to?

A co Ty na to?
Cytat: Radzio w 2011-08-19, 18:54:49
Cytat: adampio w 2011-08-19, 14:08:33
ha,ha,ha,
ja juz zaczalem biegac 2 km w 20 min. Czy to dobry wynik dla poczatkujacego?

20min .... to chyba z nienawiści do biegania tak się wytężasz. :D :D
W organizmie tylko rząd w pełni funkcjonuje pod przymusem.   :lol: :lol: Bieganie to naturalna frajda. ;)  8)

Odczuwasz frajdę ;) :)

renia

Szczerze cię podziwiam i zazdroszczę Ci, bo ja nie potrafię się tak zmobilizowac, chyba, że znowu tak się zawezmę jak w zeszłym roku... :roll: Przydało mi by się trochę ruchu... :roll:

adampio

CytatAdamie zaraz po pytaniu udzielasz sam odpowiedzi. Przecież doskonale wiesz, że każdy jest inny

Zgadza sie ale chyba nikt nie powinien od razu zaczynac biec 5-ciu km bez przygotowania. Tu chyba sie ze mna zgodzisz?

CytatCo powoduje, że przechodzisz do marszu? Program tak sugeruje?
Z tych 4km jaki procent jest biegu?

Tak przewiduje program dla poczatkujacych biegaczy. Ide 2 km i biegne 2 km albo ide 500 m i biegne 500 m czyli 50/50%

CytatCzy program "wie", że uprawiasz dosyć intensywnie (tak sugerujesz) inną formę aktywności ruchowej?
Szybki marsz to dla mnie około 7km/h. Czy o taki szybki marsz "chodzi" programowi?

Program nie wie, natomiast ja tak.Problem polega na tym, ze to zupelnie inna forma sportu, tu prawo Archimedesa ni jest aktualne i obciazenie stawow albo konkretnych miesni jest inne jak podczas plywania. Kondycja to jedna sprawa a praca i obciazenie miesni to druga.

Szybki marsz to dla mnie tez 7 km na godz. Tzw Power walking.

CytatOdczuwasz frajdę

Jasne, ze tak. Tylko mi nie mow " no to biegaj"

Chodzi mi o to aby sie dowiedziec jak inni zaczynali.

Milego dnia

adampio

Cytat: renia w 2011-08-25, 07:58:45

Szczerze cię podziwiam i zazdroszczę Ci, bo ja nie potrafię się tak zmobilizowac, chyba, że znowu tak się zawezmę jak w zeszłym roku... :roll: Przydało mi by się trochę ruchu... :roll:

Ja jak zawsze mowilem, nie lubie biegac. Z kolei moja zona nie umie plywac i tak nasze popoludnia czy wieczory rozchodzily sie po kosciach, ze tak powiem. Pomyslalem, ze kiedy zaczne biegac to wciagne tez w to moja zone i bedziemy woecej razem. Zona sie oczywiscie ucieszyla. Teraz chodzi mnie tylko o to aby nie zrobic ani z niej ani z siebie kaleki i dlatego pytam jak jest bezpiecznie zaczynac bieganie. Rozne gazety rozne rzeczy wypisuja a biorac to wszystko na logike to uwazam, ze spokojny sposob rozpoczecia i sukcesywne poprawianie jest lepsze od 5 km biegu bez przygotowania i teoretycznego i fizycznego.

renia

Ja tylko raz biegałam z moim mężem i więcej tego błędu nie popełnię... :lol: On ma kilkakrotnie lepszą kondycję ode mnie i mnie "wykończył" i jeszcze chciał biegać...nie nie, nie ze mną te numery... :lol: