Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Jak zwykle, gorąco i woda b ciepła. Dzieciaki po szkole zaczynają przychodzić, albo  :roll:  zamiast.  Gimnazjalistki częstowały mnie wafelkami, zaznaczając, że się nie odmawia, bo słodkości ludziom brakuje. Odrzekłem, że mnie - nie.  ;-)

RafałS

Zamiast biegania 1,5h kosz pod chmurką bo zaniedbałem się koszykarsko, acz źle nie jest, a nawet prawie dobrze.  :wink:

renia

U mnie dzisiaj bez biegania i bez kosza... 8)

RafałS

Cytat: renia w 2016-09-14, 20:24:07
U mnie dzisiaj bez biegania i bez kosza... 8)
Jutro, jutro...

administ

A karmienia komarów nie było? ;)

renia

Było. :D Dobrze, że te spacery codziennie zaliczmy. Najmniej pół godziny chodzenia... :D 8)

Anulka177

Dziś biegaliśmy nad rzeką, psiura się wymoczyła w wodzie (nauczyła się nurkować), ja pokłułam sobie ręce zbierając owoce dzikiej róży (witamina c na zimę) , fajnie, że pogoda się utrzymuje  :D

administ

:shock:

A oswojonej róży nie było w okolicy? :roll: ;)

Blackend

Ale nie ma róży bez kolców. ;)

administ

I całe szczęście, bo co to za róża by była... ;)

Gavroche

Cytat: Anulka177 w 2016-09-14, 21:30:39
Dziś biegaliśmy nad rzeką, psiura się wymoczyła w wodzie (nauczyła się nurkować).
Choć psi kanał słuchowy zbudowany jes w "L" i woda podczas nurkowania nie powinna się dostawać do tej poziomej odnogi, to zawsze warto psa zachęcać do otrzepywania (my mamy komendę "otrzep się") i przez kilka dni sprawdzać czy uszy lub ucho, nie są zbyt ciepłe, nie pachną dziwnie (powinny ciepłym woskiem, a nie drożdżami czy miedzią) i nie ma za dużo wydzieliny.
Psie uszy czyszczą się przez otrzepywanie i dzięki florze bakteryjnej, nie czyścimy ich bez potrzeby, żeby nie podrażniać, a na pewno nie dalej niż małżowinę i nie wkraplamy nic "zapobiegawczo".

A jaka będzie Arya, ostroucha, kłapoucha czy w 3/4?
Jacy byli rodzice?
Wstają jej już uszy?

Anulka177

Jedno ucho ma na sztorc, drugie oklapniete. Matka ma uszy ostre, ojca nie widziałam.
Z otrzepywaniem nie ma problemu bo sama od siebie otrzepuje się po kilka razy po wyjściu z wody.  :)
Z uszami nie ma problemu, niestety oczy są kłopotliwe. Często muszę jej czyścić wydzielinę, podejrzewam że to na tle alergicznym. Drób poszedł w odstawkę i jest trochę lepiej.

Gavroche

Generalnie na surowym jedzeniu/BARFie jest więcej wydzieliny z oczu, uszu, sromu i więcej surowiczego płynu z nosa.
A jak pies lubi kopać i myszkować w chaszczach to jeszcze więcej.
Po dorośnięciu to trochę się zmniejsza, ale generalnie "psy na suchym żarciu są suchsze". :D
Ja uważam to za zaletę, to błony śluzowe powinny być mokre, jak sama nazwa wskazuje.

Z tymi uszami to może się jeszcze 5 razy zmienić, zanim chrząstka i mięśnie się zdecydują.
Mnie się bardzo podobają colie ze stojącymi uszami, piękna rasa, australijska kelpie pochodzi właśnie od ostrouchych colie przywiezionych ze starego kraju:
http://www.101dogbreeds.com/wp-content/uploads/2014/12/Australian-Kelpie.jpg

Anulka177

Ona ma ojca Australijczyka (Sperma przyleciała samolotem  :D), ale jest przy tym puchata jak duży pompon  :lol:

Anulka177

I dziękuję za wyjaśnienia,  uspokoiłeś mnie  :D

Gavroche

Przy kontaktach z weterynarzami też trzeba brać poprawkę na dietę psa, większość norm i procedur medycznych jest dla psów karmionych ryżem z kurczakiem lub suchą karmą, której podstawą jest zboże.
Surojady niektóre cechy mają odmienne. :D

RafałS

A wybiegana ta psiura? Może powinna się wybiegać.

Gavroche

Cytat: RafałS w 2016-09-15, 14:36:30
A wybiegana ta psiura? Może powinna się wybiegać.
Młody border nie może być niewybiegany. ;)

administ

A niewyszczekany może być? :roll: ;)